Zlew gastronomiczny – jak wybrać?

Podstawą lokalu o wysokim standardzie jest profesjonalnie wyposażona kuchnia. Jednym z jej elementów jest zlew, który powinien charakteryzować się higienicznością, praktycznością oraz estetyką. 

Odpowiedni zlew do kuchni

Z tego względu zakupując sprzęt do kuchni warto uposażyć ją w profesjonalny zlew gastronomiczny, który poprzez materiał oraz jakość wykonania może posiadać wszystkie z tych cech. Na polskim rynku dostępnych jest wiele rodzajów zlewów, natomiast sprzęt przeznaczony do kuchni musi być wykonany ze stali nierdzewnej. 

Powierzchnia zlewu gastronomicznego, wykonanego z stali nierdzewnej odznacza się bardzo wysoką odpornością na zarysowania oraz różnorodne środki chemiczne. Z tego powodu czyszczenie powierzchni detergentami oraz stosowanie twardych czyściw nie zagraża pojawieniem się zarysowań i jej zniszczeniem. 

Ponadto tak wykonany zlew jest w pełni odporny na panującą w kuchni wilgoć. Dzięki obecności na powierzchni naturalnie powstającego tlenku chromu sprzęt jest w pełni odporny na korozję. Nawet w przypadku uszkodzenia warstwy chromu ta ulegnie naturalnej regeneracji. Tego rodzaju zlew to również odporność na bardzo wysokie temperatury.

Zwróć uwagę przed zakupem

Dostępny na rynku sprzęt może się różnić pod względem konstrukcji. Dostępne są zlewy o różnych rozmiarach, odmiennych szerokościach rantu, z dodatkowymi półkami na naczynia lub bez, czy też modele posiadające regulowaną wysokość podpór. 

Nie zależnie tego, czego oczekujemy dobry zlew powinien posiadać odpowiednio szeroki rant, który zabezpiecza też kuchenną ścianę oraz przystosowany do standardowych syfonów odpływ.