Wyposażenie i umeblowanie

Z jakiego materiału komory chłodnicze gastronomiczne?

Z jakiego materiału komory chłodnicze gastronomiczne?

Komory chłodnicze w gastronomii odgrywają bardzo ważną rolę, dlatego też nie można przejść obok nich obojętnie. Utrzymanie żywności w dobrym stanie przez dłuższy okres czasu wcale nie jest prostym zadanie. Dzięki komorom chłodniczym, można na dłużej zachować świeżość owoców, warzyw i wielu innych produktów.

Co wiesz o szatkownicach do warzyw?

Co wiesz o szatkownicach do warzyw?

Urządzenia takie jak szatkownice do warzyw są niezastąpione w pracy zarówno małych zakładów gastronomicznych, w rodzaju stołówek szkolnych czy niewielkich restauracji, jak w również w przypadku dużych restauracji codziennie obsługujących setki klientów. Ich przydatność polega przede wszystkim na zmniejszeniu ilości czasu potrzebnego na wykonanie rutynowej czynności, jaką jest obróbka wstępna warzyw i owoców.  Ogólna charakterystyka Continue reading Co wiesz o szatkownicach do warzyw?

Naczynia do zupy

Naczynia do zupy

Gdy zastanawiamy się w czym zaserwować zupę, do głowy przychodzą nam przeróżne naczynia. Są to głębokie talerze, miski do zupy, filiżanki na zupę, kokilki do zup zapiekanych i bulionówki. Bulionówki na zupę (zobacz takie modele) są przeznaczone do podawania zup czystych, takich jak barszcz, bulion, ewentualnie niektóre rodzaje chłodników. Są przeważnie wykonane z porcelany, posiadają Continue reading Naczynia do zupy

Gastronomiczne zamrażarki skrzyniowe– niezbędne w każdym lokalu

Gastronomiczne zamrażarki skrzyniowe– niezbędne w każdym lokalu

Skrzyniowa zamrażarka to rodzaj urządzenia przeznaczonego do przechowywania produktów wymagających niskiej, ujemnej temperatury. Modele przeznaczone do użytku w gastronomii zapewniają niezawodne działanie i oferują sporo przestrzeni na mrożonki. Czym są zamrażarki skrzyniowe?Zamrażarka o konstrukcji skrzyniowej to urządzenie dedykowane do mrożenia produktów spożywczych, aby przedłużyć ich trwałość. Tego typu sprzęt często stosowany jest także w lokalach Continue reading Gastronomiczne zamrażarki skrzyniowe– niezbędne w każdym lokalu

Wady i zalety pieca do pizzy gazowego, elektrycznego, opalanego drewnem

Wady i zalety pieca do pizzy gazowego, elektrycznego, opalanego drewnem

Na rynku istnieją 3 podstawowe rodzaje pieców, a właściwie 3 źródła ciepłą, jakie są w nich stosowane. Są nimi piece gazowe, elektryczne oraz te klasyczne, opalane drewnem. Jakie rozwiązanie jest najpraktyczniejsze, jakie najekonomiczniejsze, a jakie najwygodniejsze? Spróbujmy przedstawić kilka wad i zalet poszczególnych rozwiązań. Piec opalany drewnem to klasyka gatunku Jadąc do Włoch z pewnością Continue reading Wady i zalety pieca do pizzy gazowego, elektrycznego, opalanego drewnem