Wyposażenie i umeblowanie

Czym cechują się meble ze stali nierdzewnej?

Czym cechują się meble ze stali nierdzewnej?

Meble ze stali nierdzewnej aktualnie stanowią niezbędne wyposażenie w każdej przestrzeni kuchennej w restauracjach, kawiarniach, czy innych lokalach gastronomicznych. To solidne rozwiązanie, które cieszy się sporym uznaniem na rynku. Czym cechują się meble ze stali? Gdzie szukać ciekawych rozwiązań? Na jakie meble gastronomiczne warto postawić?

Czy warto zaopatrzyć się w naleśnikarkę? Analiza sprzętu

Czy warto zaopatrzyć się w naleśnikarkę? Analiza sprzętu

Naleśniki są jednym z najprostszych, pysznych i popularnych dań. Wymagają one jedynie wymieszania mąki, jajek, mleka i kilku innych składników, w zależności od indywidualnego przepisu. Jednak przygotowanie dużej ilości naleśników wymaga sporo czasu, a rutynowe smażenie często skutkuje niedokładnym, bądź zbytnim wysmażeniem ciasta. Dlatego też technicy gastronomiczni wymyślili naleśnikarki – urządzenia pozwalające na smażenie naleśników Continue reading Czy warto zaopatrzyć się w naleśnikarkę? Analiza sprzętu

Jakie zamrażarki warto wybrać?

Jakie zamrażarki warto wybrać?

Zamrażanie to najlepszy sposób na przechowywanie jedzenia i zachowanie jego świeżości. Taka forma zabezpieczenia jedzenia pozwala również na jego utrzymanie w niezmienionej formie. Po rozmrożeniu większość potraw zachowuje taką samą formułę, smak i właściwości odżywcze jak w momencie zamrożenia. To właśnie sprawia, że stosowanie zamrażarek jest na świecie powszechne. Skoro popularność tych sprzętów jest tak Continue reading Jakie zamrażarki warto wybrać?

Obróbka termiczna żywności – podstawowe informacje

Obróbka termiczna żywności – podstawowe informacje

Obróbka cieplna stanowi jeden z najważniejszych etapów przygotowania posiłku przed wydaniem go konsumentowi. Nie bez powodu należy ona do obowiązków doświadczonych kucharzy, a nie nowicjuszy. Zastosowanie odpowiednich technik przyrządzania potraw jest konieczne dla zapewnienia właściwych walorów smakowych i estetycznych, a także odpowiedniej konsystencji. Czym jest taka obróbka, co ma na celu i jakie są jej Continue reading Obróbka termiczna żywności – podstawowe informacje