Cukinia w naszej kuchni

Chcąc przygotowywać dania ze świeżych składników powinniśmy wykorzystywać to, co daje nam lato. Jedną z ciekawszych propozycji w tym okresie jest zwiększenie ilości cukinii z naszych daniach.

Wyjątkowe warzywo

Cukinie to z pewnością wyjątkowe warzywo, które w swoim smaku różni się od pozostały dyniowatych, jak ogórki czy arbuzy. Dzięki swojej niskiej kaloryczności oraz lekkostrawności sprawdzi się świetnie jako dodatek lub podstawa do dań dla osób będących na diecie.

Cukinia to mała bomba witaminowa, w której znajdziemy witaminę A, B, czy też C. Wspomogę one w sposób wieloaspektowy funkcjonowanie naszego organizmu pozwalając nam przygotować się, na jeszcze odległe zimowe miesiące.

Ciekawe dania z cukinią

Warzywo możemy wykorzystać, jako dodatek do dań lub jako baza. Jednym ze sposobów na użycie cukinii w kuchni jest zrobienie z niej pysznych placuszków. Jeżeli zależy nam na unikaniu kalorii możemy zrobić to bez wykorzystania kropli oleju , zapiekając placki z cukinii w piekarniku. Jedyne czego będziemy potrzebować to:

– 2 większe cukinie

– 1 czerwoną cebulę

– 1/2 szklanki mąki

– sól

– jajko

– nieco mleka

– przyprawy (według uznania, ale rekomenduje curry i nieco chili)

– piekarnik też się przyda 🙂

Przygotowanie dania

Z podanych składników jesteśmy w stanie zrobić około 14 placuszków. Będzie to zależne od ich wielkości. Cukinie i cebulę obmywamy w bieżącej wodzie, a następnie ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Następnie musimy odprowadzić nadmiar wody z warzyw. Możemy to zrobić za pomocą gazy, którą wyciśniemy cukinię i cebulę.

Wszystko z powrotem przekładamy do miski, gdzie możemy dodać kolejne składniki, jak jajko, mąkę (może być pszenna, owsiana, czy też kukurydziana) odrobinę mleka oraz sól i pieprz. Według uznania możemy placuszki wzbogacić o inne przyprawy jak curry.

Następnie formujemy niewielkie (to ważne, aby nie były zbyt grube) placuszki i kładziemy je na blasze z papierem do wypieku. Tak przygotowane placuszki z cukinii umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza i trzymamy około 15 min. Następnie obracamy i zostawimy placki na kolejne 10 min. Powinny nabrać złotego odcieniu.