Patelnie ceramiczne z roku na rok coraz dynamiczniej zdobywają polskie kuchnie, coraz śmielej wypierając z nich patelnie teflonowe. Dlaczego tak się dzieje i czym tak naprawdę mogą poszczycić się patelnie wykonane przy pomocy wypalania minerałów i gliny?
Czym charakteryzuje się patelnia ceramiczna?
Patelnie ceramiczne z AleDobre, podobnie jak patelnie teflonowe, nie wymagają do smażenia ani grama tłuszczu, dlatego też ich używanie jest w pełni bezpieczne dla zdrowia układu pokarmowego. Jest również bardzo łatwa w czyszczeniu i dzięki temu jej umycie zajmuje zaledwie kilka chwil. Zwykle polega tylko na spłukaniu wodą.
Ogromną zaletą patelni ceramicznej jest jej bardzo równomierne nagrzewanie się, co powoduje, że w każdym miejscu patelni jej temperatura jest właściwie identyczna. Nie ma tu takich obszarów, jak w przypadku wersji teflonowej, gdzie niektóre obszary nagrzewały się znacznie wolniej. Dodatkowo patelnia tego typu o wiele dłużej utrzymuje ciepło, co po pierwsze ułatwia zwykłe korzystanie z niej, a po drugie pozwala na oszczędzanie energii potrzebnej do nagrzewania patelni.
Dlaczego jest tak popularna?
Jak zatem widać lista zalet, które posada tego typu patelnia jest naprawdę długa. Jej stosowanie powoduje, że gotowanie staje się nie tylko prostsze i przyjemniejsze, ale także po prostu przyjaźniejsze zdrowiu i środowisku, ponieważ procesy jej produkcji w odróżnieniu od patelni teflonowej, nie mają żadnego negatywnego wpływu na środowisko lub osoby pracujące bezpośrednio przy produkcji.