pizza z kamienia

Rodzaje kamieni do pizzy

Przygotowywanie pizzy w domu kojarzy się ze świeżą bazylią urwaną wprost z doniczki lub ogródka, z moździerzem pełnym ziół i dopiero co startym serem żółtym. Z pomidorami siekanymi i duszonymi w niewielkim rondelku, przyprawionymi słodką papryką i czosnkiem raz drobno posiekaną cebulą. Oczywiście z mąką rozsypywaną po całej kuchni małymi, dziecięcymi rączkami. Bo czemu by nie.

Rodzaje kamieni do pizzy

Generalnie tylko dwa rodzaje wspomnianych niżej kamieni używane są powszechnie, ale tak naprawdę istnieją aż cztery. Do tej czynności wykorzystywane są kamienie granitowe, szamotowe, ceramiczne oraz wulkaniczne. Pierwsze dwa to właśnie te, które wykorzystuje się najczęściej.

Najpopularniejsze są kamienie szamotowe, które odznaczają się wysoką ognioodpornością oraz równie wysoką porowatością. Dzięki temu rozprowadzanie ciepła po całej ich powierzchni jest niezwykle skuteczne, dzięki czemu pizza wychodzi z piekarnika wyjątkowo chrupiąca i zdecydowanie bardzo szybko.

Kamienie granitowe są cięższe od szamotowych, ale ich powierzchnia jest zdecydowanie gładsza, przez co pozostają dużo prostsze w utrzymaniu ich w czystości. Nagrzewają się podobnie, a efekt gotowej pizzy jest tak samo przyjemny, jak w przypadku korzystania z kamienia szamotowego.

Kamień do pizzy to doskonały sposób na przyrządzanie tego popularnego placka. Bez względu na rodzaj zawsze będzie to lepszy pomysł niż korzystanie z tradycyjnej blachy, która nie ma szans zachować się lepiej. Opisywane w tym artykule kamienie do pizzy kupisz tu: https://www.aledobre.pl/596,W_kuchni_i_na_stole/2-668,Kamienie_formy_akcesoria_i_dodatki_do_pizzy/