szafa-do-sezonowania-miesa-1-drzwiowa-inox (1)

Zastosowanie gastronomicznych szaf chłodniczych – co warto wiedzieć?

Szafy chłodnicze gastronomiczne mają bardzo szerokie zastosowanie. Wykorzystywane są nie tylko w lokalach gastronomicznych, ale także w wielu innym miejscach. Szafa chłodnicza to urządzenie, które przyda się wszędzie tak, gdzie konieczne jest przechowywanie różnego rodzaju produktów w bardzo niskich temperaturach. Warto zatem wiedzieć, czym dokładnie jest takie urządzenie i do czego służy.

Co to jest gastronomiczna szafa chłodnicza?

szafa chłodnicza nierdzewna

Jak wspomniano, szafa chłodnicza służy do przechowywania produktów w niskich temperaturach. Dzięki temu dłużej zachowują one swoją świeżość. Szafa chłodnicza to jednak nie to samo co lodówka. Pozwala bowiem na przechowywanie produktów w znacznie niższych temperaturach niż typowe lokówki. Na rynku dostępne są różne szafy chłodnicze gastronomiczne. Różnią się od siebie m.in. wielkością i pojemnością. Pozwala to na dobór takiego urządzenie, które najlepiej spełniać będzie indywidualne potrzeby i oczekiwania.

Gdzie wykorzystywana jest szafa chłodnicza?

Jak można się domyślić, gastronomiczne szafy chłodnicze znajdują swoje zastosowanie przede wszystkim w lokalach gastronomicznych. Trudno jest sobie wyobrazić funkcjonowanie restauracji czy baru bez takiego urządzenia. Co jednak ważne, szafy chłodnicze mają dużo szersze zastosowanie. Wykorzystywane są także choćby w sklepach spożywczych czy aptekach, gdzie przechowuje się w nich różnego rodzaju leki.

Jak wybrać odpowiednią szafę chłodniczą?

Szafa chłodnicza zawsze powinna być dopasowana do rodzaju prowadzonej działalności. Mowa tu choćby o pojemności urządzenia. Dlatego przed jego zakupem dokładnie należy się zastanowić nad tym, jakie i ile produktów zamierza się przechowywać w szafie. Istotne jest także to, czy urządzenie ma służyć wyłącznie do przechowywania produktów, czy także do ich ekspozycji. W drugim przypadku konieczny będzie zakup szafy z przeszklonymi drzwiami.