brytfanna

Zalety brytfanny emaliowanej

Pomimo tego, że to brytfanna żeliwna do pieczenia polecana jest zdecydowanie najczęściej, to jednak coraz większą popularnością cieszą się brytfanny emaliowane. Jakie dokładnie są ich zalety i dlaczego warto zdecydować się właśnie na ten model brytfanny?

Wygoda i bezpieczeństwo używania

Nie da się ukryć, że brytfanna emaliowana jest zdecydowanie najwygodniejszym i najuniwersalniejszym modelem spośród wszystkich innych tego typu naczyń. Nie tylko oczywiście można w niej korzystać w piecyku, lecz bez najmniejszego problemu i ryzyka uszkodzeń także na płycie kuchennej. Dodatkowo dzięki emalii na powierzchni, jest ona bardzo łatwa w czyszczeniu, ponieważ nie przywiera do niej żadne zabrudzenie, a nawet bakterie.

Walory smakowe

Praktyczność to jednak nie wszystkie zalety takiej brytfanny, ponieważ jej używanie to także liczne zalety od strony kulinarnej. Warto tu zauważyć, że emaliowana powierzchnia nie oddaje ani nie przyjmuje żadnych smaków, więc przygotowywane w niej potrawy w żadnym stopniu nie będą posiadały zakłóconych czynnikami zewnętrznymi walorów smakowych. Dodatkowo pieczone w takiej brytfannie mięso będzie zawsze soczyste i kruche, ponieważ przygotowywane w takim naczynku nie ma prawa się przypalić. Powierzchnia emaliowanej brytfanny oddaje bowiem ciepło równomiernie, co pozytywnie wpływa na zachowanie odpowiedniej temperatury w każdym fragmencie mięsa.
Jak więc widać, wydaje się, że jest to doskonała propozycja do każdej kuchni.