komora chlodnicza

Z jakiego materiału komory chłodnicze gastronomiczne?

Komory chłodnicze w gastronomii odgrywają bardzo ważną rolę, dlatego też nie można przejść obok nich obojętnie. Utrzymanie żywności w dobrym stanie przez dłuższy okres czasu wcale nie jest prostym zadanie. Dzięki komorom chłodniczym, można na dłużej zachować świeżość owoców, warzyw i wielu innych produktów.

Najważniejsze parametry

Oryginalne komory chłodnicze gastronomiczne spełniać będą swoją rolę tylko wtedy, gdy ustawi się odpowiednią temperaturę i poziom wilgotności. Jak powszechnie wiadomo od 0 stopni w górę mikroorganizmy zdecydowanie szybciej się rozmnażają, dlatego też temperatura w komorze powinna być poniżej zera. Pamiętać należy również o tym, aby świeżych produktów nie zamrażać zbyt głęboko od razu, ponieważ w ten sposób niestety można je uszkodzić. Oprócz samej temperatury ogromną rolę odgrywa wilgotność. Nowoczesne komory chłodnicze gastronomiczne zaprojektowane są w taki sposób, aby zachować optymalny poziom wilgotności.

Jaki materiał?

W dzisiejszych czasach największym zainteresowaniem cieszą się komory chłodnicze gastronomiczne z segmentowych płyt poliuretanowych. Dużym zainteresowaniem cieszą się również komory murowane wolnostojące, które doskonale sprawdzą się w obiektach o większej kubaturze. W komorach chłodniczych o głębokim mrożeniu temperatura wahać będzie się w granicy ok. -30°C.

Szerokie zastosowanie

Komory chłodnicze gastronomiczne GastroNet24 dużym zainteresowaniem cieszą się w hotelach, supermarketach i kwiaciarniach. Nie można zapominać również o restauracjach i różnorodnych obiektach gastronomicznych. Po profesjonalne komory chłodnicze coraz częściej sięgają firmy zajmujące się transportem żywności.