Tortownica to element wyposażenia kuchni, który znajdziemy w każdym domu. Choć przez lata wygląd tortownic i materiał, z jakich są wykonywane, trochę już ewaluował, to jednak nadal są bardzo popularne i użyteczne. Aktualnie do wyboru mamy zarówno te najbardziej klasyczne tortownice metalowe, jak i bardziej nowoczesne: szklane lub silikonowe. Każda z nich oprócz materiału, różni się także ceną. Niektóre wyposażone są w dodatkowe elementy np. pokrywki.
Jaka tortownicę wybrać?
Tortownica może być wykonana z różnego materiału, a także może mieć różną wielkość. Jej średnica może mieć tylko np. 10 cm, ale i ponad 30 cm. Wszystko zależy od tego, jakiego rodzaju ciasta i jak duże chcemy w niej piec. Tak więc na rynku znajdziemy zarówno tortownicę dużą, jak i małą, ale może być też wysoka lub niska. Rozmiar tortownicy najlepiej dobierać do potrzeb i najczęściej wykorzystywanych przepisów kulinarnych, które dokładnie określają konkretne porcje składników, jakie musimy użyć wraz z podaniem tortownicy, w jakiej najlepiej jest je przygotować.
Podział tortownic ze względu na rozmiar
Wśród tego rodzaju form do pieczenia znajdziemy:
– dużą tortownicę aledobre.pl, która jest idealna do pieczenia tortów i ciast na specjalne okazje, kiedy też przygotowane ciasto musi być bardzo podzielne (kiedy spodziewamy się dużej ilości gości).
– tortownica mała: świetnie sprawdza się w przypadku przygotowywania codziennych wypieków i małych deserów. Ciasto z małej tortownicy możemy podzielić na mniejszą ilość porcji.
– regulowana tortownica (forma na tort): ogromną zaletą tej formy jest to, że pozwala ona dostosować wymiary ciasta do naszych potrzeb. Dzięki temu możemy przygotować zarówno ten większy, jak i mniejszy tort, bez konieczności kupowania kolejnej formy. To świetne rozwiązanie dla tych, którzy nie dysponują zbyt dużą ilością miejsca w kuchni.