Właściwości nasion chia

Nasiona chia są bardzo popularnym produktem spożywczym. Warto poznać ich głównie właściwości, a także dowiedzieć się, w jaki sposób one działają.

Lepsza pamięć
Z całą pewnością można stwierdzić, że nasiona chia mają bardzo korzystne właściwości zdrowotne. Przede wszystkim wykazują duży wpływ na poprawę parametrów pamięci, co zarówno w bezpośredni, jak i pośredni sposób wpływa na zwiększenie jej sprawności. W składzie nasion chia można znaleźć liczne kwasy tłuszczowe omega-3, które mają tak bardzo korzystne działanie. Wspomagają one pracę mózgu, dlatego są bardzo polecane wszystkim osobom, które na co dzień zmagają się z wieloma naukowymi wyzwaniami. Oprócz tego mają również bardzo dobry wpływ na stan układu nerwowego oraz pomagają zmniejszać objawy depresji, co jest bardzo korzystnym aspektem.

Zapobieganie chorobom serca
Nasiona chia (https://planteon.pl/zdrowa-zywnosc/superfoods/chia) w bardzo dobry sposób wpływają również na ogólny stan układu sercowo-naczyniowego. Możliwe jest to dzięki dużej zawartości kwasów omega-3, a także błonnika. Sprawia to, że wpływają na obniżenie się złego cholesterolu, a także podwyższenie się dobrego cholesterolu. Zmniejsza to w znaczący sposób ryzyko pojawienia się chorób serca, a także miażdżycy. Dlatego bardzo istotne jest regularne spożywanie nasion chia, ponieważ może to nam przynieść bardzo wiele korzyści zdrowotnych. Powinny je jeść zwłaszcza osoby, które zmagają się z problemami w zakresie układu sercowo-naczyniowego.