promiennik-tarasowy-elektryczny-2000d-i

Wady ogrzewaczy tarasowych w odniesieniu do promienników podczerwieni

W branży gastronomicznej ogrzewacze tarasowe zaczynają odgrywać coraz większą rolę. Ich popularność bierze się głównie z rosnących oczekiwań konsumentów, którzy chcą – nawet jesienią i wiosną – spożywać posiłki nie w restauracjach, lecz w ogródkach gastronomicznych. Co ciekawe, atrakcyjną alternatywą dla nich są promienniki podczerwieni.

Gdzie wędruje ciepło?

Typowy, gastronomiczny ogrzewacz tarasowy emituje ciepło w postaci konwekcji lub promieniowania podczerwonego. Ich proporcje są dość niekorzystne, gdyż poprzez wspomnianą konwekcję emitowane jest aż 60 procent całej energii cieplnej. Oznacza to, że większość ciepła uchodzi w tym przypadku do góry, omijając tym samym klientów restauracji. W przypadku promiennika, współczynnik ten prezentuje się znacznie korzystniej.

ogrzewacz na taras

Promiennik a właściwości cieplne

W przeciwieństwie do gastronomicznych ogrzewaczy tarasowych promiennik emituje aż 90 procent energii poprzez fale podczerwone. Dzięki temu jego efektywność grzewcza jest znacznie wyższa, a co za tym idzie – klienci restauracji czują się w jego pobliżu bardziej komfortowo. Oczywiście należy też wziąć pod uwagę kwestię zużycia energii, gdyż promiennik – dzięki wyższej sprawności – jest urządzeniem znacznie bardziej ekonomicznym, a co za tym idzie tańszym w eksploatacji.

Prąd a gaz

Zwykły gastronomiczny ogrzewacz na taras to nie jedyne urządzenie, które jest zasilane gazem. Wręcz przeciwnie – sporo promienników może być zasilana gazem, zużywając w trakcie pracy mniej energii, niż standardowy ogrzewacz. Zastosowanie promienników gazowych jest też dużo bardziej praktyczne. Urządzenia te nie wymagają skomplikowanych instalacji elektrycznych, które musiałyby być poprowadzone na podłodze.

Porównując ze sobą obydwa źródła ciepła, można łatwo dojść do wniosku, że promiennik jest znacznie bardziej ekonomicznym rozwiązaniem. Zwłaszcza że może być zasilany gazem z butli.