Wady i zalety pieca do pizzy gazowego, elektrycznego, opalanego drewnem

Na rynku istnieją 3 podstawowe rodzaje pieców, a właściwie 3 źródła ciepłą, jakie są w nich stosowane. Są nimi piece gazowe, elektryczne oraz te klasyczne, opalane drewnem. Jakie rozwiązanie jest najpraktyczniejsze, jakie najekonomiczniejsze, a jakie najwygodniejsze? Spróbujmy przedstawić kilka wad i zalet poszczególnych rozwiązań.

Piec opalany drewnem to klasyka gatunku

Jadąc do Włoch z pewnością każdy wejdzie do jednej z licznych restauracji i od samego początku zachwyci się zapachem włoskiej kuchni. W tym zapachu można rozpoznać zapach płonącego ognia w kominku. Zgadza się, we włoskich restauracjach z prawdziwego zdarzenia jedyny słuszny piec do pizzy to ten opalany drewnem. Ma to swój urok, klimat, ale i trud utrzymania. Dlatego takie rozwiązanie jest większości w klasycznych restauracjach.

Nastawiając się na nowoczesnego klienta, który chce szybko zjeść zamówioną pizzę, warto zastanowić się nad tymi zasilanymi gazowo jak i elektrycznie. Obydwa rozwiązania nie wymagają dużego wkładu, aby utrzymać temperaturę roboczą, gotową do wypiekania pizzy. Piec do pizzy, zarówno gazowy jak i elektryczny, pozwala na płynną regulację temperatury. Wykorzystujemy to w poszczególnych rodzajach pizzy. Niektóre przepisy wymagają zmiany temperatury wypiekania w trakcie jego trwania, dlatego płynna regulacja jest na wagę złota. Tracimy klimat i nastrój włoskich restauracji, ale jeśli chodzi o jakość, to nasz produkt może spokojnie z włoskimi konkurować.