Specjalna patelnia do przyrządzania naleśników

W sklepach z wyposażeniem kuchennym można natknąć się patelnie stworzone do smażenia naleśników. Są one o wiele niższe niż tradycyjne patelnie, dzięki czemu łatwiej wylać na nie ciasto, jak również później przewracać kolejne placki. Niższe brzegi pozwalają także na użycie mniejszej ilości tłuszczu potrzebnego do smażenia. Patelnia do naleśników jest więc idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy często przyrządzają tę potrawę. Na co zwrócić uwagę przy jej zakupie?

Powłoka patelni

Patelnie mają różne powłoki. Warto zadbać o to, by patelnia naleśnikowa posiadała powłokę nieprzywierającą – w ten sposób można uniknąć problemu placków przyklejających się do dna naczynia. W sprzedaży można znaleźć patelnie z powłoką:

– tytanową,

– teflonową,

– ceramiczną,

– mineralną,

– żeliwną,

– stalową,

– granitową.

Każda z tych powłok charakteryzuje się innymi wskazaniami odnośnie do mycia i konserwacji. Co więcej, większość z nich nie nadaje się do mycia w zmywarce.

Patelnia naleśnikowa o nietypowym kształcie

Większość patelni jest okrągła lub owalna. Jeśli chodzi o patelnie do naleśników, w sprzedaży można znaleźć także jej kwadratowe wersje. Placki w tym kształcie są o wiele łatwiejsze, jeśli chodzi o nakładanie dużej ilości farszu.