Spaghetti z warzyw

Pomimo tego, że najpopularniejsza włoską potrawą w Polsce jest bez wątpienia pizza, to Włochy są również stolicą makaronu w każdej jego postaci. Czy można jednak w łatwy sposób przygotować spaghetti, które nie będzie posiadało ani grama makaronu? W jaki sposób można ubarwić i odświeżyć tradycyjną formę makaronu spaghetti? Czy spaghetti zawsze musi wyglądać tak samo?

Wszystkie warzywa na spaghetti

Na samym początku warto wyraźnie podkreślić, że spaghetti można wykonać niemal ze wszystkich warzyw. Co prawda ciężko sobie wyobrazić, aby idealnie równo pokroić cukinię czy ogórka w takie paski, które będą chociażby przypominać makaron, to jednak w wielu supermarketach lub nawet sklepach z akcesoriami domowymi znajdziemy specjalne obieraczki typu julienne. Dlaczego są one tak wyjątkowe i w czym mogą nam one konkretnie pomóc?

To nie jest duży wydatek!

Obieraczka julienne to wydatek przeważnie w okolicach kilkunastu złotych – nawet w przypadku renomowanej firmy nie będzie to większy wydatek. Tego typu obieraczka, co prawda wygląda jak zwykła obieraczka i działa na podobnej zasadzie, to jednak pozwala nam na pokrojenie warzyw w równej długości i grubości słupki.

Podsumowując, przy pomocy tego typu obieraczki przygotowanie warzywnego spaghetti jest dziecinnie proste!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *