Pieczenie chleba staje się coraz bardziej modne – współczesne gospodynie domowe wracają pamięcią do czasów dzieciństwa i wakacji spędzanych na wsi. Co jednak zrobić, gdy obecnie ze świecą szukać można starego, dobrego pieca do chleba? Na szczęście wykorzystując silikonowe formy do chleba, chrupiący przysmak można upiec także w zwykłym piekarniku!
Foremki do pieczenia chleba
Foremki w których można upiec chleb są różnej wielkości i kształtów. Dominują niewielkie keksówki, jednak bez problemu można znaleźć także formy o większych rozmiarach i innych kształtach. Forma przed nałożeniem do niej zagniecionego ciasta powinna zostać dobrze wysmarowana tłuszczem i posypana bułką tartę tak aby wypiek się nie przypalił i z łatwością odchodził od blachy po upieczeniu.
Metal czy silikon?
Specjaliści od pieczenia chleba twierdzą, że kluczową kwestią decydującą o smaku wypieku jest forma, w jakiej ciasto siedziało w piecu. Starsze pokolenie złapałoby się z pewnością za głowę na myśl o tym, że starannie wyrabiane ciasto może być pieczone w naczyniu silikonowym. Tymczasem okazuje się, że jest to materiał bardzo wygodny i poręczny w myciu. Ponadto łatwo wyciąga się z niego upieczony chleb. Formy do chleba wykonane z silikonu prezentują się również o wiele bardziej elegancko niż ich blaszane odpowiedniki. Dostępne są w sklepach w różnych wzorach i kolorach. Zestaw takich foremek to doskonały pomysł na prezent. Ucieszy się z niego zarówno początkująca pani domu jak i doświadczona gosposia.