Sałatka gyros – prosta i uniwersalna

Sałatka gyros może przygotować każdy, gdyż nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Nie jest też potrawą, która nadszarpnie budżet. Idealnie nadaje się do zaserwowania gościom na różnego rodzaju imprezach. Jest to posiłek świetnie sprawdzający się na kolację. Sałatka gyros smakuje obłędnie i wygląda bardzo apetycznie. Jej miłośnicy cenią ją za chrupiące warzywa, kremowy majonez nadający wyjątkowego smaku kurczakowi i prostotę. Nie trzeba wielogodzinnego gotowania i wymyślnych składników, by przyrządzić coś pysznego.

Co jest potrzebne do jej przyrządzenia?

Do przyrządzenia klasycznej sałatki gyros potrzebne będą trzy filety, 1 przyprawa Gyros, puszka kukurydzy, słoik ogórków konserwowych, 2 białe cebule, dwie czerwone cebule i kapusta pekińska.

Przygotowanie sałatki

Najpierw należy umyć i poszatkować kurczaka na drobne kawałeczki, tak by odpowiadały rozmiarowi jednego kęsa. Tak pokrojonego kurczaka trzeba oprószyć przyprawą i włożyć go do lodówki. Kukurydzę należy odcedzić od zalewy. Ogórki i cebula musi zostać pokrojona w drobniutką kosteczkę. Potrzebna będzie duża głęboka miska. Dobrze, żeby była przeźroczysta. Jedzenie w niej będzie układać się w warstwy, co będzie ładnie i apetycznie wyglądało. Warstwy powinny być układane zaczynając od kurczaka, potem cebuli, kukurydzy, keczupu, ogórków, majonezu i kończąc na kapuście pekińskiej. Właściwie kolejność nie ma znaczenia za wyjątkiem kurczaka. Zaleca się by kurczak znajdował się na najniższej warstwie natomiast kapusta pekińska na najwyższej.