nieobrane warzywa przyniesione z ogrodu

Różne typy obieraczek

Posiadanie obieraczki do warzyw to spore ułatwienie procesów przygotowywania posiłków. Taki przyrząd przyda się nie tylko w restauracjach, ale w każdej kuchni. Jeśli ktoś spróbował obrać warzywa przy użyciu obieraczki, nie będzie już chciał posługiwać się przy tym zwykłym nożem. Przyrządzenie nawet kilku dań zawierających warzywa będzie dużą przyjemnością ze względu na oszczędność czasu i lepsze efekty pracy. Obieraczka do warzyw pozwala bowiem obrać jarzyny lepiej i dokładniej.

Który przyrząd obiera najlepiej?

Obieraczka sprawdzi się lepiej niż nóż, to nie ulega wątpliwości. Ale popularność tego przyrządu sprawiła, że wciąż powstają nowe typy i udoskonalenia. Różnią się budową ostrzem, dopasowaniem do kształtu dłoni i innymi podobnymi cechami. Warto je przeanalizować przed decyzją o kupnie obieraczki. Zacznijmy od ostrza. Może ono być stałe lub obrotowe. Ponadto – podobnie jak w przypadku noża – gładkie lub z ząbkami. Ten ostatni rodzaj przyda się przy usuwaniu skórki z takich warzyw i owoców, których gładkim ostrzem obrać się nie da. Doskonałym przykładem jest pomidor. Dzięki obieraczce nie potrzeba parzyć tego warzywa, chcąc usunąć z niego skórkę. Warto dodać, że istnieją obieraczki obustronne, z ruchomym ostrzem, które pozwala na posługiwanie się nimi osobom praworęcznym i leworęcznym.

Czym jeszcze cechuje się obieraczka do warzyw?

Podobnie jak nóż, obieraczka może być wykonywana z różnych materiałów. Oczywiście ostrze musi być metalowe, ale już trzonek pozwala na większą dowolność. Najczęściej więc uchwyt obieraczki wykonany jest z plastiku. Jeżeli jednak komuś zależy na wielkiej wytrzymałości sprzętu, może zdecydować się na obieraczkę w całości metalową. Sprawdzi się ona świetnie w restauracjach i innych miejscach, gdzie przygotowuje się duże posiłków. Jest bardzo wytrzymała.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *