blachy do pieczenia drożdżówki

Różne rodzaje blach do pieczenia

Mogło Ci się wydawać, że kupno blachy do pieczenia ciast będzie łatwym zadaniem- nie, jeśli chcesz, aby służyła Ci ona długo i była takim gadżetem kulinarnym, które ułatwi Ci pieczenie ciast, a nie je utrudni. Jeszcze do niedawna nie było aż tylu możliwości- po prostu najpopularniejsze były te foremki do ciasta, które są wykonane z blachy ocynkowanej lub z aluminium.

Dlaczego forma do ciasta z blachy ocynkowanej?

Przede wszystkim warto zauważyć, że tworzywo to spełnia jedną ważną funkcję- zapobiega rdzewieniu. Sama forma do pieczenia szybko się nagrzewa i umożliwia równomierne pieczenie, warto jednak gotowe już ciasto wyjąć z takiej formy jeszcze tego samego dnia, aby nie przeszło zapachem metalu. Tego rodzaju forma do pieczenia ciast jest wytrzymała i może nam służyć przy przygotowaniu wielu wypieków. Jej cena także nie jest zbyt wygórowana. W sklepach znajdziemy zarówno blachy prostokątne, kwadratowe, tortowe jak i keksówki.

blacha do tarty

Warto także zwrócić uwagę na te formy, które posiadają odpinany jeden bok lub całe dno- to znacząco ułatwia wyjmowanie ciasta z formy zaraz po upieczeniu. Oczywiście, aby ciasto się nie przykleiło formę należy natłuścić i wysypać bułką tartą, dobrym pomysłem jest także użycie papieru do pieczenia.

Dodatkowa powłoka nieprzywierająca formy do pieczenia ciast

Tego rodzaju formy także są bardzo wygodne w użytkowaniu. Oprócz zwykłej, blaszanej foremki do ciast możemy także kupić blachę do ciasta dodatkowo pokrytą specjalną warstwą nieprzywierającą. Taką warstwę tworzy teflon, ceramika lub greblon. Dzięki temu nie musimy natłuszczać formy przed pieczeniem, co może być pewnym ułatwieniem. Warto jednak mieć na względzie fakt, że taką formę do ciasta łatwo jest porysować, na przykład poprzez krojenie ciasta bezpośrednio w foremce. Niestety, porysowana warstwa nieprzywierająca traci już swoje właściwości. Najlepiej więc od razu wyjmować ciasto z blachy, a myjąc formę używać do tego miękkiej gąbki, która nie zarysuje jej powierzchni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *