rozga kuchenna2

Rózga kuchenna – na jaki model postawić?

Okazuje się, że rózga kuchenna jest zazwyczaj nazywana trzepaczką. To praktyczne akcesorium, jakie wykorzystamy na kilka sposobów. Nowoczesne rozwiązania ułatwią pracę w kuchni i dadzą nam komfort każdego dnia. Jak dobrać rózgę kuchenną? Na jaką opcję postawić? Jaki materiał jest godny uwagi?

Rózga kuchenna

Z rózgi kuchennej ze sklepu gastronomicznego Technica od lat korzystały już nasze babcie i mamy. Trzepaczka ma za zadanie ubić śmietanę, przygotować jajecznicę, ciasto na naleśniki, majonez, czy dressing do sałatki. Z powodzeniem zastosujemy trzepaczkę zawsze wtedy, gdy nie mamy dostępu do miksera. W dzisiejszych czasach producenci oferują coraz nowsze rózgi kuchenne, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie. Szybka praca bez zmęczenia jest na wagę złota podczas gotowania. 

Jaki rodzaj trzepaczki wybrać?

Producenci oferują trzepaczki elektryczne oraz ręczne. Modele ręczne występują w kilku wariantach. Jednym z nich są klasyczne rózgi, jakie przyjmują kształt gruszki. Może ona być w środku pusta lub posiadać kulkę, jaka zwiększa efektywność ubijania. Inną opcją są trzepaczki sprężynowe, jakie posiadają końcówkę w formie spirali. Pozwolą nam ubić pianę i wymieszać ze sobą płynne składniki. Rózgi do mieszania mogą być wykonane z następujących materiałów:

  • stal nierdzewna – cechuje się zachowaniem higieny i wytrzymałością,
  • drewno – odznacza się odpornością na mechaniczne uszkodzenia (należy tutaj pamiętać o dokładnym wytarciu rózgi po umyciu),
  • silikon – to popularne rozwiązanie, jakie jest łatwe do utrzymania w czystości, trwałe i nie rysuje powierzchni naczyń. 

Rózga kuchenna to produkt uniwersalny, jaki zakupimy w internetowym sklepie.