robienie ciasta w domu

Rodzaje wałków do ciasta

Miłośnicy wypieków i pierogów są z nim za pan brat. Osoby, które spędzają w kuchni nieco mniej czasu może nie mogą uznać go za najczęściej używany, ale raczej większość z nich i tak posiada ten jeden z podstawowych sprzętów kuchennych. Wałek do ciasta, bo o nim mowa, może mieć wiele oblicz.

Silikonowy czy marmurowy?

Najbardziej tradycyjną wersją są  drewniane. Ten ekologiczny produkt ma dwie rączki, dzięki czemu wygodnie się go używa, jednak ciasto może się do niego przyklejać.

Wałek pokryty silikonową powłoką rozwiązuje problem klejącej się masy, a ponadto jest łatwy do umycia. Każdy może dopasować sobie akcesorium korespondujące z wystrojem kuchni, bo dostępnych jest wiele opcji kolorystycznych.

Wałki marmurowe to gwarancja wytrzymałości na lata. Kamień nie kruszy się, nie wyszczerbia, a wyrabiana masa nie będzie się do niego kleić. Dzięki dużemu ciężarowi nie trzeba używać dużo siły przy pracy.

Wybór wałka do ciasta wykonanego ze stali nierdzewnej to krok w stronę utrzymania higieny i łatwego mycia. Powłoka stalowa również zapobiega przyklejaniu się masy. Dostępne są wałki stalowe z krążkami, dzięki którym można regulować grubość wałkowanego ciasta.

Wałki ceramiczne pięknie prezentują się w kuchni. Ceramika nie chłonie smaków i zapachów, dlatego nie trzeba obawiać się, że wypiekom będą towarzyszyć niechciane aromaty. Istnieją wersje z przesiewaczem do mąki.
Dostępne są też mini wersje wałków przypominające wyglądem wałek malarski.

Dzięki temu, że są osadzone na pojedyńczej, obracającej się rączce pozwalają na precyzyjne rowałkowanie ciasta nawet w trudno dostępnych miejscach (np. w rogach blachy do pieczenia).