foremki do ciastek

Rodzaje foremek używanych w kuchni

Większość osób, zabierając się do pieczenia różnego rodzaju ciast lub ciasteczek, nie posiada niestety dobrej jakości foremek. Nie chodzi tu jednak tylko i wyłącznie o kształt danej foremki, ale również o to, jak została ona skonstruowana i z jakiego materiału.
Na co zatem warto zwracać uwagę podczas szukania odpowiedniego modelu foremki do ciastek?

Rodzaje foremek

Foremki można podzielić z reguły na dwa rodzaje. Po pierwsze te, które służą do pieczenia ciastek lub pierników. Posiadają one zarówno typowe dla foremek ścianki, ale również spód, dzięki czemu możliwe jest wlanie masy do foremki i w takiej postaci wypiekanie ciasteczek.
Drugim rodzajem foremek są te, które służą jedynie jako forma do wycinania na płaskim, rozwałkowanym wcześniej cieśnie odpowiedniego rodzaju kształtów.

Materiał wykonania

Zależnie od tego, jaki rodzaj foremki do ciastek się wybierze, konieczne jest zadbanie o to, aby wykonane były one z konkretnego rodzaju materiału.
Foremki, w które wlewa się ciasto i w całości pieczę się w piekarniku, muszą być przede wszystkim całkowicie odporne na wysoką temperaturę, aby nie doznały uszkodzenia. Z tego powodu najlepiej jest wybierać foremki do ciastek blaszane lub silikonowe.

Jeśli jednak foremka ma być używana tylko i wyłącznie od tego, aby odcisnąć w cieście formę, zdecydowanie najlepiej jest wybrać wersję plastikową lub też ewentualnie drewniana. Plastiki będą tanie, a wersje drewniane bardzo trwałe i przy tym niezwykle estetyczne.
Jak zatem widać wybranie foremek nie jest wcale takie trudne.