Przyprawy

Podpuszczka – mały wielki enzym

Sery są powszechnie lubiane i jedzone. Każdy kraj, a nawet region może pochwalić się serem dla niego charakterystycznym. Białe, żółte, z dodatkami lub wędzone – wszystkie mają szansę cieszyć podniebienia dzięki jednemu enzymowi trawiennemu, bez którego nie dałoby się sera wytworzyć. Tym enzymem jest podpuszczka. Historia i działanie Enzym, dodawany do mleka, by otrzymać sery Continue reading Podpuszczka – mały wielki enzym

Ocet balsamiczny w kuchni i nie tylko

Ocet balsamiczny w kuchni i nie tylko

Niewiele osób wie, skąd pochodzi stosowany powszechnie w kuchni śródziemnomorskiej ocet balsamiczny oraz jakie są jego właściwości. Ojczyzną popularnego balsamico są Włochy, a dokładniej Modena. To właśnie tam obecnie produkowane są najlepsze octy balsamiczne na świecie.

Kumin jako przyprawa

Kumin jako przyprawa

Na całym świecie znaleźć można wręcz tysiące rozmaitych przypraw. Wiele z nich jest jednak dla nas obcych, przez co rzadko po nie sięgamy – a tymczasem mogą znacznie uatrakcyjniać znane nam dania albo być powodem, dla którego próbujemy nowości. Zawsze warto zastanowić się nad tym, jakie przyprawy chcemy poznać – czy to we własnej kuchni, Continue reading Kumin jako przyprawa