Przepis na kotlety mielone bez mięsa? Jak najbardziej!

Przepisy na kotlety mielone cieszą się ogromną popularnością. Jest to danie, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Co ciekawe, można przygotować je na wiele różnych sposobów. Wystarczy trochę zmodyfikować tradycyjny przepis na kotlety i dodać coś nowego, aby wyczarować przepyszną potrawę, którą z chęcią będą zajadali się wszyscy domownicy. Tak naprawdę to nie potrzebujemy nawet mięsa, aby móc raczyć się smakowitymi kotlecikami, gdyż można zrobić je w wersji wegetariańskiej.

Przepis na kotlety mielone bez mięsa? Jak najbardziej!

Nie trzeba wcale sięgać po mięso w celu przygotowania smacznych kotletów mielonych, gdyż można je wykonać z innych produktów. Wiele osób nawet nie zauważy różnicy w tym, że właśnie spożywa kotleciki w wersji bezmięsnej.

  • Jajeczno-koperkowe kotleciki

Do przygotowania takich wegetariańskich kotletów mielonych potrzebować będziemy następujących składników: dziesięciu jajek, dwóch cebul, czterech łyżek masła, świeżego koperku, czterech łyżek bułki tartej, soli i pieprzu do smaku.

Wykonanie: cebulkę kroimy w kostkę, po czym podsmażamy na maśle. W międzyczasie gotujemy osiem jajek na twardo, które po przestudzeniu i obieramy i siekamy. Z kolei dwa surowe jajka mieszamy z cebulą i koperkiem, bułka tartą, pieprzem i solą. Kolejnym krokiem jest uformowanie podłużnych kotletów z masy jajeczno-koperkowej. Kotlety obtaczamy w bułce, a następnie w jajkach i jeszcze raz w bułce. Teraz możemy już przejść do ostatniego kroku w postaci usmażenia naszych jajecznych kotletów na oleju.

  • Kotlety wegetariańskie z serem pleśniowym

Do wykonania tej potrawy potrzebować będziemy: 100g rokpolu, trzech łyżek orzechów włoskich pokruszonych, pięciu łyżek oleju, łyżki bułki tartej, jajka, ½ kg startego selera, 1/3 szklanki bulionu warzywnego, soli i pieprzu do smaku oraz sezamu.

Wykonanie: seler podsmażamy na oleju, po czym zalewamy go bulionem i dusimy przez kilka minut. Po przestygnięciu dodajemy orzechy, ser i jajka, a następnie doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy bułkę tartą i odstawiamy powstałą masę do lodówki na kilka minut. Potem formujemy z masy kotleciki, obtaczamy je w sezamie i smażymy na oleju.