woreczki do pakowania próżniowego

Próżniowe pakowanie żywności w domu – dlaczego warto?

Worki próżniowe to nowoczesna metoda pakowania produktów, która rozpowszechniła się na całym świecie. Worki próżniowe do bezpiecznego pakowania mięsa, wędlin, sera i produktów rybnych, a także do wymagających zastosowań w przemyśle chemicznym i technicznym.

Popularność i szerokie zastosowanie woreczków próżniowych

Woreczki przeznaczone są do pakowania odpowiednio dużych ilości produktów Worki próżniowe stały się tak popularne dzięki takim parametrom jak:

  • Właściwość przedłużania okresu przydatności do spożycia zapakowanych produktów;
  • Produkty zapakowane próżniowo zajmują również mniej miejsca pod względem objętości, co jest ważne podczas przechowywania w magazynie i transportu;
  • Pakowanie próżniowe pozwala zachować świeżość produktów, ich smak, kolor;
  • Piękny wygląd produktów w próżni; – niski koszt worka próżniowego.
  • Worki próżniowe są stosowane w produkcji, handlu i gastronomii.

Wysokiej jakości worki próżniowe

Woreczki do pakowania próżniowego (https://sklep.technica.pl/worki-do-pakowarek) przeznaczone są głównie do pakowania i przechowywania żywności. Wykonane z wysokiej jakości wielowarstwowej folii kompozytowej, która nadaje się do bezpośredniego kontaktu z żywnością. W procesie produkcji stosowane są wyłącznie surowce przyjazne dla środowiska. W skład worka próżniowego wchodzi poliamid jako warstwa barierowa i nośna oraz polietylen jako warstwa uszczelniająca i bariera dla pary wodnej. Woreczki do pakowania próżniowego charakteryzują się bardzo dobrymi właściwościami mechanicznymi, wysoką barierą gazową i niskim współczynnikiem wyciągu powietrza.

woreczki do pakowania próżniowego

Jakie rodzaje żywności można pakować w opakowania próżniowe?

Metoda pakowania próżniowego doskonale nadaje się do przechowywania: kiełbas, parówek, mięsa (kurczaka, królika, kaczki, indyka itp.), kawałków kiełbas, serów twardych i miękkich, ryb, produktów i kawałków ryb, półproduktów, wyrobów kulinarnych, suszonych owoców, orzechów, obranych warzyw.