Grille należą do uniwersalnego sprzętu grzewczego. Pozwalają gotować dużą liczbę różnorodnych potraw o różnych odcieniach smaku i cechach (temperatura, twardość, zawartość wilgoci i tłuszczu). Rodzina grilli obejmuje następujące urządzenia: grille do kurczaków, grille salamander, grille kontaktowe, powierzchnie do grillowania, grille rolkowe, grille wulkaniczne, grille vapo, piece grillowe i grille kebab.
Zalety grilli
Korzystanie z grilli w profesjonalnej kuchni zapewnia szereg możliwości, których nie ma żaden inny sprzęt.
- Czas gotowania potraw w grillu wynosi od 10 minut (w zależności od ich wstępnej obróbki).
- Niektóre płyty grillowe umożliwiają grillowanie kilku potraw jednocześnie — to znacznie zwiększa ich wydajność.
- Podczas procesu smażenia do produktów można dodawać różne składniki, w tym przyprawy
- Na grillach można nie tylko przyrządzać mięso, drób i ryby, ale także piec półprodukty i odgrzewać gotowe dania.
- Grille mogą gotować potrawy o dowolnej wielkości i grubości.
- Żebrowana powierzchnia grilli kontaktowych poprawia wygląd potraw (pojawia się apetyczna chrupiąca kratka)
- Grille są łatwe w obsłudze i pozwalają na pełną kontrolę nad procesem gotowania. Stosunkowo niska cena płyt grillowych w pełni uzasadnia ich zalety.
Rodzaje płyt grillowych
W zależności od położenia produktu w stosunku do powierzchni grzewczej profesjonalne grille dzielą się na kontaktowe i bezdotykowe. W modelach bezdotykowych produkt nie styka się bezpośrednio z powierzchnią grzewczą, natomiast w modelach kontaktowych — wręcz przeciwnie, produkt jest przygotowywany w kontakcie z nią. Do grilli bezdotykowych należą modele karuzelowe i szpikulcowe, a także grille Salamander. Grille kontaktowe dzielą się na grille do bezpośredniego smażenia, grille rolkowe i powierzchnie do smażenia.