patelnia wok

Patelnia wok – walory smakowe z niewielką ilością tłuszczu

Patelnia wok kojarzona jest przede wszystkim z kuchnią azjatycką, w ramach której najczęściej stosowaną techniką przygotowywania potraw jest tzw. stir-fry. W dosłownym tłumaczeniu „smażenie w ruchu” oparte jest na błyskawicznym podsmażaniu wszystkich składników w wysokiej temperaturze, jednocześnie mieszając, zapobiegając tym samym przypaleniu dania. Metoda ta stanowi esencję orientalnego street foodu, jednak stosowana jest również w eleganckich restauracjach!

Walory dietetyczne

patelnia wok

Stir-fry stanowi technikę stosowaną najczęściej na patelni wok, ze względu na łatwiejsze podrzucanie składników, a także większą równomierność w procesie smażenia. Oprócz tego to szczególne akcesorium kulinarne pozwala na zmniejszenie ilości tłuszczu, dzięki nieustannemu obracaniu warzyw oraz mięsa. Dzięki temu potrawa nabierze szczególnych walorów smakowych, stanowiąc jednocześnie niskokaloryczny posiłek.

Ta wyjątkowa patelnia umożliwia również gotowanie na parze! Mieszkańcy Chin bądź innych krajów azjatyckich wykorzystują w tym celu przystosowane koszyczki lub wkładki, w których umieszczane są doprawione wcześniej składniki. Następnym krokiem jest wlanie szklanki wody na dno naczynia i gotowanie na małym ogniu do zmięknięcia wszystkich produktów

Aspekty smakowe przygotowywanych dań

Patelnia wok, dzięki swojej niemałej budowie pozwala na przygotowanie potraw bez zgniatania poszczególnych składników. Dodatkowo dania przyrządzane w tym naczyniu stanowią esencję kuchni azjatyckiej, łączącej elementy

  • słodkie
  • słone
  • kwaśne
  • ostre
  • umami