Patelnia ceramiczna – zdrowe gotowanie

Na wyposażeniu każdej kuchni powinna się znaleźć dobrej jakości patelnia. Taka dobrej jakości, kosztująca zazwyczaj sporo, jest dobrą inwestycją, która służyć będzie przez długie lata. Bardzo popularne stały się ostatnio patelnie ceramiczne, zwłaszcza wśród miłośników gotowania.

Powłoka na patelni ceramicznej powstaje poprzez wypalanie mieszanki minerałów i gliny w bardzo wysokiej temperaturze. Uzyskana w ten sposób warstwa jest idealnie równa i bardzo wytrzymała, odporna na wszelkie uszkodzenia i zarysowania. Patelnia ceramiczna jest odporna na działanie temperatur w zakresie od -20 do nawet 400 stopni Celsjusza. unikać należy tylko zalewania gorącej patelni zimną wodą, bowiem może powodować to jej uszkodzenie.

Miłośnicy zdrowego odżywiania z pewnością docenią możliwość smażenia potraw bez tłuszczu. Umożliwia to nieprzywierająca warstwa ceramiczna.  Zwolennicy ekologii ucieszą się, że jej produkcja jest o wiele bardziej zdrowa i ekologiczna, niż produkcja patelni teflonowych.

Co ważne, patelnia ceramiczna podczas smażenia praktycznie się nie brudzi, więc jej zmywanie jest proste i przyjemne. Ponadto, można ją myć w zmywarce, co czyni proces czyszczenia bajecznie prostym. Pozwoli to znacznie zaoszczędzić spędzany w kuchni czas.