ocet balsamiczny stosowany w kuchni

Ocet balsamiczny w kuchni i nie tylko

Niewiele osób wie, skąd pochodzi stosowany powszechnie w kuchni śródziemnomorskiej ocet balsamiczny oraz jakie są jego właściwości. Ojczyzną popularnego balsamico są Włochy, a dokładniej Modena. To właśnie tam obecnie produkowane są najlepsze octy balsamiczne na świecie.

Ocet balsamiczny i jego produkcja

Ocet ten pozyskiwany jest z moszczu winogronowego, czyli świeżo wyciśniętego soku z winogron. Podczas długotrwałego gotowania jest on poddany procesowi fermentacji cukrowej i octowej. Otrzymuje się go z soku wybranych gatunków winogron trebbiano, lambrusco, l’occhio di gatto, spelonga i berzemino, które dojrzewają w klimacie śródziemnomorskim. Jednak proces produkcji octu balsamicznego jest znacznie dłuższy. Kolejny etap to leżakowanie w drewnianych beczkach. Tam dochodzi do procesu naturalnej fermentacji alkoholowej z udziałem drożdży. Po jakimś czasie do roztworu dodaje się też wyhodowany specjalnie szczep bakterii octowych. Taki koncentrat leżakuje w beczkach i nabiera w tym czasie wyjątkowego smaku i aromatu.

Ocet balsamiczny jako przyprawa

Ocet balsamico jest przyprawą, która doskonale komponuje się z różnego rodzaju potrawami. To ważny składnik sosów wszelakich, w tym majonezowego czy słynnego winegret. Zwykła zielona sałata z dodatkiem kilku kropel octu balsamicznego smakuje doskonale. Co ciekawe, octu można używać naprawdę w niewielkich ilościach, gdyż już kilka jego kropel podkreśla i wydobywa z potraw to, co w nich najlepsze. Dzięki marynowaniu mięs i ryb w occie balsamicznym zawarte w nich składniki odżywcze są o wiele lepiej przyswajalne. Poza tym ocet balsamiczny (tutaj) oczyszcza organizm z zalegających w nim złogów. Dodatkowo ocet balsamiczny poprawia procesy trawienne i wchłanianie żelaza. Przyspieszeniu ulega spalanie tłuszczów. Niewiele osób wie, że balsamico hamuje także apetyt.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *