obróbka termiczna żywności

Obróbka termiczna żywności – podstawowe informacje

Obróbka cieplna stanowi jeden z najważniejszych etapów przygotowania posiłku przed wydaniem go konsumentowi. Nie bez powodu należy ona do obowiązków doświadczonych kucharzy, a nie nowicjuszy. Zastosowanie odpowiednich technik przyrządzania potraw jest konieczne dla zapewnienia właściwych walorów smakowych i estetycznych, a także odpowiedniej konsystencji. Czym jest taka obróbka, co ma na celu i jakie są jej najpopularniejsze rodzaje?

Na czym polega obróbka potraw z wykorzystaniem ciepła?

Jak sama nazwa wskazuje, obróbka termiczna żywności polega na poddawaniu jej działaniu wysokiej temperatury. Właściwie przeprowadzona obróbka pozwala na zminimalizowanie strat wartości odżywczych danej potrawy, zapewnia odpowiedni smak i chroni zdrowie konsumenta, poprzez zniszczenie drobnoustrojów, które mogłyby mu zagrozić. Kolejnym aspektem, z którego wynika konieczność stosowania wysokich temperatur, jest zmiękczenie struktury surowców w celu ich dalszego przetworzenia. Mowa tu przykładowo o gotowaniu warzyw, które ułatwia ich krojenie do sałatek i późniejsze spożywanie.

W jaki sposób można przygotować potrawę?

Technik przygotowania potraw jest naprawdę dużo i to, która zostanie wykorzysta, zależy od potrzeb i konkretnego dania. Jedną z najpopularniejszych technik jest pieczenie. Przeprowadzane jest ono w piekarnikach, które mogą zostać ustawione w różnych trybach (góra-dół, termoobieg, grill), co daje różny efekt końcowy. Pieczenie pozwala na przygotowanie takich potraw, jak m. in. udko lub pierś z kurczaka, lasagne, różnorodne zapiekanki, czy pasztety.