Noże tytanowe a ceramiczne – porównanie

zdjęcie noża firmy Victorinox dla szefa kuchni

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jaki powinien być idealny nóż dla szefa kuchni? A może sam bawisz się w kucharzenie i przydałoby Ci się solidne wyposażenie? Zapraszamy do poczytania poniższych fragmentów, za pośrednictwem których dowiesz się, dlaczego w kategorii profesjonalne noże na czoło wysuwają się zwłaszcza modele ceramiczne oraz tytanowe.

Możesz też przejrzeć kute noże szefa kuchni marki Victorinox, która jako jedna z niewielu oferuje ciekawą alternatywę dla wspomnianych wyżej rozwiązań z ceramiki, czy tytanu.

Wariant z ceramiki

Inwestycja w klasyczny nóż ceramiczny śmiało może być uznana za zakup uniwersalny, ponieważ tego rodzaju przybory kuchenne odznaczają się ich wielofunkcyjnością. Rozumie się przez to sposobność jednoczesnego wykorzystania takich akcesoriów do krojenia mięsa, jak i obrabiania warzyw bądź owoców. Są świetne dlatego, iż charakteryzuje je poręczność, a to nie tylko za sprawą odpowiednio wygodnego wyprofilowania, co zwłaszcza przez ich lekkość. Nie zapominajmy również o tym, iż noże ceramiczne są bardzo praktyczne w codziennym zastosowaniu, ponieważ nie przywierają. Szacuje się, że ich ostrość jest utrzymywana do dziesięciu razy dłużej niż przy wszelkich innych typach noży szefa kuchni!

Wariant tytanowy

Ciekawą alternatywą dla noży ceramicznych są noże tytanowe. Te posiadają wyjątkowo ostre ostrze, a przez to znakomicie sprawdzają się przez długi czas użytkowania. Zestawiając warianty z tytanu z klasycznymi modelami ze stali, warto podkreślić, iż te pierwsze znacznie rzadziej „szwankują”. Co mamy na myśli? Otóż o wiele trudniej taki nóż szefa kuchni złamać, wyszczerbić, czy zniszczyć jego powierzchnię. Co więcej, tytanowe przybory gastronomiczne nie korodują. Są doskonałe tak do filetowania, jak i dzielenia mięsa. Przydają się dla osób dużo krojących.