zupa miseczka

Naczynia do zupy

Gdy zastanawiamy się w czym zaserwować zupę, do głowy przychodzą nam przeróżne naczynia. Są to głębokie talerze, miski do zupy, filiżanki na zupę, kokilki do zup zapiekanych i bulionówki.

Bulionówki na zupę (zobacz takie modele) są przeznaczone do podawania zup czystych, takich jak barszcz, bulion, ewentualnie niektóre rodzaje chłodników. Są przeważnie wykonane z porcelany, posiadają dwa uszka i są średniej wielkości.

Zupa w bulionówce powinna stać na niewielkim talerzyku, a dodatki do niej, na drugim talerzyku albo w kieliszku. Do zup czystych można zaserwować paszteciki, diablotki lub żółtko.

Dlaczego lubimy zupy?

Zupy są daniem, które podaje się przeważnie jako pierwsze. W zimie gorąca zupa rozgrzeje nas, a w lecie kochamy orzeźwiające chłodniki.

Jest bardzo dużo przepisów na pyszne, zdrowe zupy. Są to dania, dzięki którym można utrzymać szczupłą sylwetkę. Każdy przepis na zupę można poprzerabiać po swojemu i dodać ulubione przyprawy.

Zupy można wzbogacić dodając do nich zdrowe produkty, które zawierają węglowodany złożone. Może to być ryż, makaron lub kasza.

Czy zupy są zdrowe?

Zupy to solidna porcja błonnika pochodzącego z warzyw, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszych jelit.

W warzywach jest ogromna ilość witamin i minerałów. Część witamin traci co prawda swoje właściwości po obróbce termicznej, ale część pozostaje aktywna, a jak wiadomo najlepiej wchłaniają się witaminy i minerały, które nie są syntetyczne.

W zupach obecna jest spora ilość wody, która powinna być spożywana każdego dnia w ilości minimum 1,5 l.