Macierzanka to krzewina, która znajduje szerokie zastosowanie nie tylko w ogrodnictwie, ale przede wszystkim w lecznictwie. Idealnie spełnia się w roli skalnika, a do tego pięknie wypełniania wolną przestrzeń między roślinami bylinowymi, cebulowymi czy iglakami. Ta roślina z rodziny jasnowatych (łac. Thymus), ma formę półkrzewinek i może tworzyć piękne, gęste dywany. Co więcej, macierzanka nie należy do roślin wymagających, dlatego z powodzeniem nadaje się do sadzenia na skalniakach i skarpach, a nawet do wypełnienia szczelin między płytami chodnikowymi oraz murkami.
Jakie warunki uprawy lubi macierzanka?
Macierzanka to roślina bardzo łatwa w uprawie. Potrzebuje co prawna dużo słońca, ale za to doskonale znosi suszę. Lubi glebę piaszczystą, przepuszczającą, suchą, a do tego nie wymaga zbyt dużo składników pokarmowych, dlatego nie trzeba jej nawozić ani podlewać.
Macierzanka należy do roślin mrozoodpornych. Nawet jeśli podczas zimy dojdzie do jej uszkodzenia, to na wiosnę bez większego problemu się zregeneruje.
Macierzanka i jej właściwości zdrowotne
Dzięki swoim pięknym, delikatnym kwiatom macierzanka z powodzeniem może pełnić rolę ozdobną, jednak najczęściej jest ceniona ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Otóż zapobiega ona rozwojowi bakterii w drogach oddechowych. Szczególną uwagę na macierzankę powinni zwrócić palacze, bowiem sprawia ona, że złogi i pyły osadzające się na drogach oddechowych podczas palenia, są skuteczne usuwane z organizmu.
Poza tym macierzanka ma dobroczynny wpływ na trawienie, a do tego skutecznie eliminuje dolegliwości związane z wzdęciami. Od wieków jest też wykorzystywana jako skuteczny środek na stany zapalne, zarówno te wewnętrzne, jak i zewnętrzne. A zatem stosuje się jaką przy owrzodzeniach, trudno gojących się i ropiejących ran, zaś okłady z niej działają odkażająco.