Lasagne z sosem

Sos beszamelowy to pewnego rodzaju zasmażka otrzymana z mleka, mąki i masła z dodatkiem niewielkiej ilości soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Jego nazwa pochodzi od nazwiska odkrywcy (Louis de Béchamel), który pracował na dworze Ludwika XIV.

Idealny dodatek

Sos beszamelowy uznawany jest za idealny dodatek do warzyw i mięs. Co więcej, sos ten świetnie sprawdzi się jako dodatek do jagnięciny, czy białego mięsa np. kurczaka. Pasuje też do białych morskich ryb. Ponadto dobrze komponuje się z daniami wegetariańskimi, a w tym z pieczonymi, czy gotowanymi warzywami.

Składniki:

– 2 łyżki mąki

– 2 szklanki zimnego mleka

– 2 łyżki masła

– szczypta soli i gałki muszkatołowej.

Sposób wykonania:

W garnku musimy roztopić masło, do którego stopniowo będziemy dodawać niewielkie ilości mąki. Nie przerywając mieszania, z mąki i masła robimy standardową zasmażkę. Zasmażkę zestawiamy z ognia, dolewając powoli mleko i cały czas energicznie mieszając. Co ważne, musimy pamiętać, aby mieszać sos bardzo energicznie, żeby nie powstały grudki. Gdyby jednak tak się zdarzyło, wówczas możemy przecedzić sos przez sitko. Sos wstawiamy na mały ogień, energicznie mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 10 minut, do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Na sam koniec doprawiamy go solą i gałką muszkatołową.

Sprawdź też ten prosty przepis jak zrobić sos beszamelowy

Lasagne z sosem beszamelowym

Do lasagne w pierwszej kolejności musimy przygotować sos mięsny, który później połączymy z sosem beszamelowym. Następnie wszystkie plastry makaronu typu lasagnie, przekładamy sosem mięsnym, na który wlewamy sos beszamelowy, przykrywając stopniowo go kolejnymi partiami płatów. Na koniec, ostatnią warstwę polewamy obficie sosem beszamelowym, po czym całość zapiekamy. Do dania możemy też dodać ser, który połączony z sosem beszamelowym da niezwykły efekt w postaci świetnego smaku i pięknego wyglądu.

Gęstość sosu beszamelowego możemy zawsze modyfikować, w tym przypadku y dodając większą lub mniejszą ilość mleka i mąki. By urozmaicić jego smak, możemy również dodać starty żółty ser, musztardę, przecier pomidorowy, a nawet chrzan, czy różnego rodzaju zioła.