Kumin jako przyprawa

Na całym świecie znaleźć można wręcz tysiące rozmaitych przypraw. Wiele z nich jest jednak dla nas obcych, przez co rzadko po nie sięgamy – a tymczasem mogą znacznie uatrakcyjniać znane nam dania albo być powodem, dla którego próbujemy nowości. Zawsze warto zastanowić się nad tym, jakie przyprawy chcemy poznać – czy to we własnej kuchni, czy tez podczas rozmaitych wyjazdów.

Niektóre przyprawy są znane nam w innej formie, tak jak np. kumin – przyprawa, której krewniak w naszej kuchni ma się całkiem dobrze. Czym jest kumin, jak smakuje i do jakich potraw warto go dodawać?

Smak kuminu

kumin-przyprawa
Kumin przyprawa

Kumin pochodzi z rodziny roślin selerowatych i w kuchni azjatyckiej, egipskiej, ale też hiszpańskiej znany jest od wielu pokoleń. Większość z nas na pewno go jadła, ponieważ stanowi jeden z podstawowych składników popularnego obecnie curry. Smak kuminu jest lekko ostry, a przy tym dość mocny. Jego aromat przypomina ciężkie, ciepłe nuty smakowe, które doskonale komponują się z daniami na gorąco.

Do czego stosować kumin?

Kumin stosuje się przede wszystkim do potraw z mięsami oraz warzywami. Ważne jest, aby nie przesadzić z jego dawkowaniem – ostry smak i ciężki aromat bez trudu mogą zgasić wszystkie inne smaki w daniu, zwłaszcza jeśli są one dużo bardziej delikatne. Jeśli dodajemy kumin w formie nasion, to należy je wcześniej wyprażyć. Inną opcją jest ich przetarcie w moździerzu albo zmielenie w młynku.