Kozieradka jej rola w zdrowej diecie

Jest jedną z tych przypraw, z których korzystamy coraz chętniej, co dziwić nie powinno. W nasionach kozieradki kryje się wielka moc, a im prędzej nauczymy się z niej korzystać, tym lepiej dla nas.

Co decyduje o wyjątkowych właściwościach nasion kozieradki?

Kozieradka jest bardzo dobrym źródłem wielu cennych dla naszego zdrowia substancji. Nie brak tu saponin, dzięki któremu można skuteczniej walczyć z nadmiarem cholesterolu, nie brak też cennych dla zdrowia witamin (m.in. witamin C i E) oraz takich składników mineralnych, jak żelazo, krzem czy selen. Tak duża wartość odżywcza sprawia, iż dania doprawione kozieradką nabierają nie tylko ciekawszego smaku, ale i wartości odżywczej.

Jak nasiona kozieradki wpływają na nasz organizm?

Sięganie po tę przyprawę może każdemu z nas przynieść sporo korzyści. Zdrowe dania z takim dodatkiem mogą chronić nas przed infekcjami grzybiczymi, zwiększą też naszą odporność. Wiadomo, że nasiona kozieradki mogą pomagać osobom walczącym ze wzdęciami oraz zaparciami, świetnie sprawdzą się też w menu tych osób, które chcą łagodzić dolegliwości towarzyszące chorobie wrzodowej. Mniej problemów ze zbyt wysokim stężeniem cukru we krwi oraz złym cholesterolem, mniej problemów z trawieniem – oto kolejne korzyści, jakie może przynieść nam dieta z takim dodatkiem. W tej sytuacji popularność kozieradki nie powinna nikogo dziwić. Ta przyprawa ma wielką moc, a włączenie jej do menu może każdemu z nas przynieść wiele korzyści.

Zainteresowany? Kliknij po więcej na Planteon.pl