Kopytka dyniowe

Zostało Wam trochę ziemniaków z obiadu, a macie dość tradycyjnych kopytek jak te https://www.mniammniam.com/kopytka-ziemniaczane-przepis-podstawowy lub chcecie spróbować czegoś nowego? Sezon dyniowy trwa, więc wystarczy, że do tradycyjnego ciasta na kopytka dodacie upieczonej uprzednio dyni i pyszny, unikatowy obiad gotowy. Te kopytka zachwycają słonecznym kolorem, posmak dyni jest prawie niewyczuwalny, więc śmiało można przemycić do tego dania dynię, nawet dla osób, które otwarcie twierdzą, że tej dyni bardzo nie lubią.

Receptura

Ugotowane ziemniaki, aż do miękkości, w osolonej wodzie po ostudzeniu przeciskamy przez praskę, mielimy w maszynce lub bardzo dokładnie rozgniatamy tłuczkiem, jeśli nie posiadamy innych sprzętów, aby uzyskać bardzo miękką konsystencję. Na stolnicy umieszczamy ziemniaki, półtorej szklanki mąki, dynię, wbijamy jajko i całość zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Jeśli ciasto bardzo lepi się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki, tak żeby udało nam się z ciasta uformować wałeczek i pokroić go nożem. Uważamy przy tym żeby nie przedobrzyć z mąką, bo kopytka będą wtedy gumowe i stracą swoje walory związane z miękkością. Gotowe ciasto dzielimy na części, z których formujemy wałeczki, które następnie kroimy na kawałki o szerokości ok 2 cm. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy trochę soli wedle własnego uznania, wrzucamy nasze kopytka i gotujemy na małym ogniu ok 4 minuty od momentu aż wypłyną, uważając na to, żeby nie przyklejały się do dna oraz do krawędzi naszego garnka. Ja wyjmuje je łyżką cedzakową na tacę z kratką, gdzie obciekają i dopiero przekładam na talerze, żeby były obsuszone z nadmiaru wody i od razu zdatne do zjedzenia. Takie kopytka możecie podać z jogurtem naturalnym, bułką tartą z cynamonem z sosem serowym, koperkowym lub jakimkolwiek innym sosem albo tradycyjnie ze skraweczkami i cebulką. Dowolność zależy całkowicie od tego, co kto lubi sobie zjeść oraz jakie smaki preferuje.

Niezbędne składniki do przygotowania

500 g ugotowanych ziemniaków

500 g pieczonej dyni

ok 2 szklanek mąki pszennej

1 jajo