Czynnikiem, który kształtuje zainteresowanie społeczeństwa konkretnym lokalem gastronomicznym jest jego dobra kuchnia i perfekcyjny wystrój.
O świetności i powodzeniu restauracji czy kawiarni świadczy przede wszystkim jakość podawanych potraw, wystrój oraz przyjazna atmosfera lokalu, dlatego zakup odpowiednich sprzętów kuchennych oraz mebli do sal jadalnych jest dla każdego właściciela sprawą priorytetową.
Sprzęt i zastawa stołowa – wyposażenie gastronomii
Jak wiadomo, sercem lokalu jest kuchnia, więc wstawione tam sprzęty powinny być niezawodne przez długi czas, funkcjonalne i eleganckie. Najlepszy materiał na tego typu urządzenia to stal nierdzewna, którą bardzo łatwo wyczyścić, jest odporna na wiele niekorzystnych czynników a także świetnie się prezentuje. Do najbardziej niezbędnych urządzeń trzeba zaliczyć funkcjonalny piec z wieloma palnikami, piekarniki, lodówki, chłodziarki i zamrażarki oraz zmywarki i wyparzarki do naczyń.

Sprzęt powinien być nowy i objęty długą gwarancją producenta.
Ważne też jest wyposażenie szafek kuchennych – elegancka zastawa stołowa w postaci filiżanek, talerzy, dzbanków, sztućców i wielu innych akcesoriów, uzupełni wyposażenie kuchni.
Równie ważne są sale jadalne – tu należy stworzyć odpowiedni klimat stosowny do zamierzonego projektu. Eleganckie krzesła, stoły oraz kąciki dla dzieci, ozdobione szykownymi obrusami, serwetkami oraz elementami dekoracyjnymi sprawią, że odwiedzający lokal goście zapragną przybyć tu ponownie.
Tego typu sprzęty mogą być używane, ewentualnie odrestaurowane, gdyż meble w starym stylu, nawiązujące do odległej epoki wnoszą dużo przytulności i ciepła w każdym lokalu.