Przyprawy

Imbir mielony – kiedy warto po niego sięgać?

Imbir mielony – kiedy warto po niego sięgać?

Imbir mielony to sprawdzona i smaczna przyprawa, która pasuje do wielu potraw i napojów. Wiele osób chętnie po niego sięga ze względu na cenne właściwości, które sprawdzają się nie tylko podczas wielu chorób ale także zapobiegają ich powstania. Kiedy warto po niego sięgać? Imbir mielony – jaki ma smak?Imbir mielony (https://planteon.pl/przyprawy-swiata/przyprawy-korzenne/imbir-mielony) to przyprawa znana z Continue reading Imbir mielony – kiedy warto po niego sięgać?

Czosnek granulowany – gotowanie smaczne i zdrowe

Czosnek granulowany – gotowanie smaczne i zdrowe

To jeden z pierwszych leków, które podają małym dzieciom mamy. A potem towarzyszy on i służy człowiekowi przez całe życie. Czosnek – wspomaga budowanie odporności, leczy przeziębienia i infekcje, jest silnym antyoksydantem skutecznym w terapiach nowotworowych.W naszych kuchniach czosnek granulowany powinien stać w centralnym, łatwo dostępnym miejscu, bo z jego stosowania można mieć wyłącznie korzyści. Continue reading Czosnek granulowany – gotowanie smaczne i zdrowe

Jak zachować aromat świeżej wanilii na dłużej?

Jak zachować aromat świeżej wanilii na dłużej?

Świeża wanilia jest pełna odurzającego, słodkawego aromatu. Aby zachować go na dłużej i móc wykorzystać w każdej chwili podczas przyrządzania domowych słodkości, warto zrobić zapas własnego ekstraktu waniliowego lub aromatyzowanego cukru.     Domowy ekstrakt z wanilii Najintensywniejszy ekstrakt waniliowy otrzymuje się poprzez zanurzenie całych lasek wanilii w mocnym alkoholu. Najlepiej użyć do tego brandy, Continue reading Jak zachować aromat świeżej wanilii na dłużej?

Podpuszczka – mały wielki enzym

Sery są powszechnie lubiane i jedzone. Każdy kraj, a nawet region może pochwalić się serem dla niego charakterystycznym. Białe, żółte, z dodatkami lub wędzone – wszystkie mają szansę cieszyć podniebienia dzięki jednemu enzymowi trawiennemu, bez którego nie dałoby się sera wytworzyć. Tym enzymem jest podpuszczka. Historia i działanie Enzym, dodawany do mleka, by otrzymać sery Continue reading Podpuszczka – mały wielki enzym

Ocet balsamiczny w kuchni i nie tylko

Ocet balsamiczny w kuchni i nie tylko

Niewiele osób wie, skąd pochodzi stosowany powszechnie w kuchni śródziemnomorskiej ocet balsamiczny oraz jakie są jego właściwości. Ojczyzną popularnego balsamico są Włochy, a dokładniej Modena. To właśnie tam obecnie produkowane są najlepsze octy balsamiczne na świecie.