Jaką patelnię wybrać?

Z powodu coraz większej wiedzy na temat negatywnego oddziaływania tradycyjnego grilla na nasze zdrowie, stale zwiększa się liczba osób, które szukają alternatywy dla tego sposobu przyrządzania jedzenia, bez rezygnowania z niego.

Stalowa, czy żeliwna?

Doskonałym zamiennikiem dla typowego grilla jest patelnia do grillowania, jak te egzemplarze z ostry-sklep.pl. Uzyskiwane z niej potrawy posiadają dokładnie ten sam smak i wygląd, jak te dobrze nam znane z grilla, a przy tym są znacznie zdrowsze.

Na rynku dostępne są dwa podstawowe modele takich patelni, które różnią się między sobą materiałem użytym do ich wykonania. Są to patelni żeliwne i stalowe.

jeden z modeli patelni grillowej marki Berghoff

Patelnia żeliwna jest stosunkowo droga, jednak posiada ogromną trwałość, liczoną nie w miesiącach, a w latach.Doskonale nadaje się do przyrządzania zarówno mięs, jak i ryb. Jedyną wadą poza ceną jest fakt, iż nie należy ich myć w zmywarce.

Drugim modelem jest wersja stalowa. Jest tańsza niż model żeliwny, lecz nie mniej trwała. Wykazuje doskonałą odporność na uszkodzenia i korozję. Wadą jest fakt, że stosunkowo wolno się nagrzewa, jednak jednocześnie o wiele dłużej niż żeliwna oddaje ciepło, co pozwala na wygodniejsze przyrządzanie potraw. Bez przeszkód można jej używać nawet w piekarniku oraz myć w zmywarce.