Jaka keksówka sprawdzi się najlepiej?

Jeszcze jakiś czas temu wybór w przypadku keksówek był dość mały. Obecnie wciąż największą popularnością cieszą się wprawdzie foremki z blachy ocynkowanej, ale w sklepach nie brak i tych wykonanych z innego rodzaju materiałów.

Foremki z blachy

Na pewno keksówki wykonane z blachy aluminiowej są tanie. Jednak ciasta do nich przywierają, a poza tym same blaszane foremki szybko rdzewieją. Trzeba więc o nie bardzo dbać, bo szybko mogą ulec poważnemu zniszczeniu. Pewną alternatywą dla nich są blachy pokryte dodatkowo specjalną powłoką np. teflonową. Jednak zastosowanie takiego materiału przekłada się oczywiście od razu na wyższą cenę.

Foremki silikonowe

Ciekawym rozwiązaniem z całą pewnością są foremki wykonane z silikonu. Są bowiem przede wszystkim bardzo wytrzymałe i trwałe. Poza tym ciasto do nich nie przywiera, a one same są dość elastyczne. Co więcej, można je stosować nie tylko do pieczenia, ale i mrożenia. Zakres temperaturowy silikonu jest bowiem bardzo wysoki. Poza tym foremki tego typu są również łatwe do utrzymania w czystości. Bez problemu można je włożyć nawet do zmywarki. Podobno, według zapewnień producentów, nieco skracają też czas samego pieczenia. Jednak jak na razie to informacja niepotwierdzona.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *