Jak zachować aromat świeżej wanilii na dłużej?

Świeża wanilia jest pełna odurzającego, słodkawego aromatu. Aby zachować go na dłużej i móc wykorzystać w każdej chwili podczas przyrządzania domowych słodkości, warto zrobić zapas własnego ekstraktu waniliowego lub aromatyzowanego cukru.  

 

Domowy ekstrakt z wanilii

Najintensywniejszy ekstrakt waniliowy otrzymuje się poprzez zanurzenie całych lasek wanilii w mocnym alkoholu. Najlepiej użyć do tego brandy, która nie tylko wydobędzie cały smak i zapach laski waniliowej, ale sprawi też, że eliksir będzie miał bardzo głęboką barwę mocno zaparzonej herbaty.  

 

Taki waniliowy ekstrakt posłuży do aromatyzowania wszelkich deserów, kremów i ciast. Wystarczy mała łyżeczka bursztynowego płynu, aby nadać bardzo intensywnego i wyrazistego charakteru domowym słodkościom.  

 

Domowy cukier waniliowy

ekstrakt waniliowyDomowy cukier waniliowy można przyrządzić na dwa sposoby. Można wykorzystać do jego produkcji laski pozbawione nasionek. To idealny sposób na zagospodarowanie resztek. Strąki należy dokładnie rozdrobnić w blenderze, a następnie połączyć z cukrem kryształem i lekko wymieszać. Całość zamykamy w szczelnym szklanym słoiczku.

 

Można też użyć całej laski wanilii do „uperfumowania” cukru. Wystarczy ją naciąć i wrzucić do pojemniczka z cukrem, a za kilka dni, kiedy aromat wanilii przeniknie do kryształków, cukier jest gotowy do użycia. Wspaniały, aromatyczny cukier nada się świetnie do wszelkich domowych deserów i ciast. Można nim osłodzić popołudniowe latte, lub zmiksować na puder, który sprawi, że oprószone nim naleśniki czy racuchy z jabłkami będą delikatnie pachnieć świeżą wanilią.