piec do pizzy elektryczny

Jak wybrać piec do pizzerii? Rodzaje i kluczowe zmienne

Zakup pieca jest pierwszym i właściwie ostatnim krokiem do tego, aby zacząć produkować pizzę wysokiej jakości. Chcąc wypiekać pizzę włoską, wystarczą mniejsze piece. W przypadku chęci uzyskania wypieków o większej średnicy lepiej sprawdza się wyposażenie się w piec gazowy oraz piec opalany drewnem. Który rodzaj wybrać i czym jeszcze kierować się w trakcie zakupów?

Jaki wybrać piec do pizzeri? Rodzaje

piec do pizzy elektryczny

Wybierając piec do pizzeri trzeba wybrać pomiędzy jednym z trzech dostępnych rodzajów. Na rynku znaleźć można:

  • piece elektryczne,
  • piece gazowe,
  • piece opalane drewnem,
  • piece opalane węglem.

Wybierając elektryczny piec do pizzy, możemy liczyć na możliwość pieczenia pizzy w zróżnicowanych temperaturach mogących osiągać nawet 450 st. C. Jest to najlepszy wybór do restauracji typu fast food.

Gazowe piece do pizzy pozwalają na uzyskanie dobrej jakości wypieku. Są one dość ekonomiczne. Charakterystyczne chrupkie ciasto jest w tym przypadku gwarantowane.

Oferta pieców, dostępna jest na Gastromocni.pl

Na co warto zwrócić uwagę wybierając piec do pizzerii?

Kupując taki produkt jak piec do pizzerii, warto zwrócić uwagę na kilka zmiennych warunkujących atrakcyjność danego rozwiązania:

  • Obsługiwany zakres temperatur,
  • cena danego pieca,
  • ilość miejsca wewnątrz,
  • możliwość piętnowania,
  • maksymalna średnica pizzy,
  • pobór mocy i sposób działania.

Najtańsze w utrzymaniu są piece gazowe. Chcąc uzyskać wypiek najwyższej jakości, warto postawić na rozwiązania takie jak piece opalane drewnem. Pieczenie w pizzerii z reguły odbywa się przez cały dzień. Warto nabyć rozwiązanie, które jest sprawdzone i o dobrej opinii wśród właścicieli restauracji.