Jak wybrać odpowiedni kitel kucharski?

Zewnętrzny wizerunek jest równie ważny jak umiejętności danego profesjonalisty. Fakt ten jest szczególnie ważny w przypadku kucharzy. Każdy szef kuchni powinien posiadać odpowiednie ubranie, które w pełni będzie dowartościowywać jego wizerunek i jego umiejętności.

Kontakt z klientem

Wbrew pozorom kucharze i szefowie kuchni, pracujący w renomowanych restauracjach mają bardzo często bezpośredni kontakt ze swoimi klientami. Odpowiedni kitel kucharski nadaje im rozpoznawalności i danej charakterystyki. Zawsze warto jest zauważyć, że dzisiaj kucharze czy szefowie kuchni, ci najbardziej znani, charakteryzują się znaczną ekscentrycznością. Dlatego też ubrani w odpowiedni kitel kucharski, znani ze swoich kucharskich umiejętności, są sami swoją marką.

Jakie są kitle kucharskie?

Kitle kucharskie, w dzisiejszych czasach, to już nie tylko białe fartuchy. To doskonale dopasowane uniformy. Niektóre restauracje posiadają swoje, firmowe kitle kucharskie, jednak każdy szef kuchni, chcąc się wyróżnić, dodaje różne ozdoby. Mogą to być:
– gwiazdki,
– paski,
– specjalny kolor całego kitla kucharskiego,
– ozdobne guziki lub inne ozdobniki.

Odpowiedni kitel

Najczęściej kitel każdy kucharz dobiera sobie sam, chcąc by był on charakterystyczny i by kojarzył się tylko z nim. Dlatego też jest to ubiór kucharski ściśle dobrany do danego kucharza lub szefa kuchni. Ponadto kucharz takich kitli posiada kilka i zawsze są one dla niego również bardzo istotne.