Jak ugotować kaszę jaglaną?

Kasza jaglana zawiera w swoim składzie przyswajalne białko i węglowodany, które dodają energii na cały dzień. Nie można zapominać również o drogocennych witaminach i makroelementach, dlatego też warto jak najszybciej sprawdzić przepisy na kaszę jaglaną – kliknij w link po przykłady.

Przechowywanie kaszy jaglanej

Zaleca się kupowanie kaszy jaglanej w sklepach organicznych, które oferują wysokiej jakości produkty z najwyższej półki. Jeżeli istnieje taka możliwość, to w domu warto przesypać kaszę do plastikowego pojemnika. Jak powszechnie wiadomo kaszę jaglaną należy przechowywać w chłodnym, dość ciemnym i co najważniejsze suchym pomieszczeniu. Przy prawidłowym sposobie przechowywania kaszy nie ma ryzyku zmiany jej smaku, ani utraty drogocennych składników odżywczych. Niestety przechowując kaszę w otwartym opakowaniu szybko doprowadzimy do jej zgorzknienia, dlatego też nie będzie nadawać się do użytku. 

Gotowanie kaszy

Jeżeli chodzi o gotowanie, to warto zawsze przestrzegać przepisu na kaszę jaglaną. Mało osób zdaje sobie jednak sprawę z tego, że kaszę jaglaną można gotować tak naprawdę na dwa różne sposoby. Można uzyskać nie tylko sypką i kleistą konsystencję, ale również kremową wersję, która wbrew pozorom cieszy się dużym zainteresowaniem. Zaleca się zalanie kaszy jaglanej wodą z sokiem z cytryny i pozostawienie jej w takim stanie na kilka godzin. Dzięki takiemu trikowi można skutecznie zablokować fityniany. Osoby, które nie mają jednak na to czasu, mogą oczywiście od razu przystąpić do gotowania. Aby uzyskać kremową kaszę warto postawić na porządny blender.