Kawę najczęściej przygotowujemy, zalewając zmielone ziarna woda przegotowaną w czajniku. Nie jest to idealny sposób! Kawa przygotowana w zaparzaczu jest smaczniejsza i bardziej aromatyczna. Jak wybrać zaparzacz do kawy i jak o niego dbać?
Jak wybrać zaparzacz do kawy?
Kawa to dla większości osób najważniejszy napój na początek dnia. Zależy nam, by była odpowiednio przygotowana. Ważna jest temperatura napoju oraz jej aromat, który jeszcze przed skosztowaniem pobudza nasze zmysły.
Wiele osób zadowala się kawą, która parzona jest poprzez zalanie ziaren przegotowaną w czajniku wodą. Prawdziwi smakosze kupują kawę z ekspresu. Każde z tych rozwiązań ma jednak swoje minusy.
Kawa zalana przegotowaną wodą nie jest tak aromatyczna, jak mogłaby być, a kawa z ekspresu to dla wielu osób konieczność wyjścia z domu. Jest na to sposób!
Zaparzacz do kawy to rozwiązanie, które jest ekonomiczne i jednocześnie bardzo praktyczne. Kawę można przygotować szybko, a jej smak będzie dużo pełniejszy niż kawy przygotowanej tradycyjnie.
Zaparzacz do kawy ciśnieniowy to urządzenie, które jest bardzo proste w obsłudze. Podzielone jest na pojemnik na kawę oraz wodę. Ciśnieniowy zaparzacz do kawy postawiony na kuchenkę nie potrzebuje obsługi. Kawa sama się zagotuje. Trzeba jedynie zwrócić uwagę na parę, która wychodzi z dzióbka. Jest to sygnał, że kawa jest gotowa.
Zaparzacz do kawy tłokowy przeznaczony jest dla osób, które lubią samodzielnie parzyć kawę. Jest to szklany kubek, do którego wsypujemy zmielone ziarna. Następnie zalewamy je wodą. Po kilku minutach, gdy kawa dobrze się zaparzy, opuszczamy tłok. I gotowe!
Jak dbać o zaparzacz do kawy?
Czyszczenie zaparzacza do kawy nie jest trudne. Trzeba to jednak wykonywać regularnie, gdyż już po jednym użyciu zaparzacz jest zabrudzony.
Ważnym elementem zaparzacza są sitka. Należy je dokładnie umyć pod bieżącą wodą, by nie zostały w nich fusy.
Myjąc zaparzcz do kawy regularnie nie trzeba korzystać z mocnych środków do czyszczenia. Wystarczy wyłącznie woda z odrobiną płynu do naczyń. Ważne jest również, by używać miękkiej strony gąbki do czyszczenia urządzenia. Szorstką można podrapać zaparzacz.
Po pewnym czasie w zaparzaczu do kawy może pojawić się kamień. Warto wtedy wykorzystać specjalne proszki do jego usunięcia. Dzięki temu zaparzacz odzyska swój pierwotny blask.
Kawa z zaparzacza to marzenie każdego prawdziwego kawosza. Pozostaje wyłącznie podjąć decyzję jakie urządzenie sprawdzi się u nas w domu. Zaparzacz tłokowy jest przeznaczony dla osób, które lubią codzienne rytuały. Zaparzacz ciśnieniowy nie wymaga od nas żadnego zaangażowania.