piec-konwekcyjno-parowy-5xgn1-1-cheftop-mindmaps-one-7-kw

Jak działa piec konwekcyjno-parowy?

Piece konwekcyjno parowe już od dawna są wykorzystywane powszechnie w gastronomii. To piece, których używanie ma wiele zalet, bo są one wielofunkcyjne i umożliwiają nie tylko klasyczne pieczenie potraw, ale również ich gotowanie, blanszowanie czy obróbkę z użyciem wyłącznie pary. Tym samym piec daje kucharzowi ogromne możliwości. Jak działa? Na czym polega jego wyjątkowość?

Piece konwekcyjno-parowe, a zjawisko konwekcji

Jak sama nazwa wskazuje, w takich piecach wykorzystywane jest zjawisko konwekcji. Polega ono na unoszeniu ciepłego powietrza w ruch. W piecu konwekcyjnym ciepło jest wprowadzane przy pomocy specjalnych wentylatorów, które wtłaczają do komory powietrze rozgrzane do wysokiej temperatury. Oczywiście powietrze przechodzi też przez dodatkowe filtry, które usuwają z niego wszystkie zapachy z otoczenia. Powietrze z komory pieca trafia później ponownie do wentylatorów, które wymuszają jego dodatkowy ruch. W tym wypadku filtry służą do oczyszczania go z drobinek tłuszczu. Dzięki temu przygotowywane danie może mieć jego niższą zawartość. Trzeba jednak pamiętać o regularnym czyszczeniu filtrów, które dość szybko mogą zapchać się tłuszczem, który z czasem będzie trudniejszy do usunięcia.

Piece a parowanie

Dodatkowo w piecach konwekcyjno parowych stosuje się specjalne elementy umożliwiające nawilżanie pieczonych potraw. Temperatura w piecu jest na tyle wysoka, że woda paruje i zapobiega przesuszaniu się potraw umieszczonych w piecu. Piec konwekcyjno-parowy można wykorzystać do gotowania na parze, które jest uznawane za jedną z najzdrowszych metod przygotowywania posiłków. W nowoczesnych piecach konwekcyjno-parowych można zarządzać strumieniem pary oraz ustawiać jej intensywność. Dzięki temu można skutecznie manewrować parą i wpływać na to, jak wypieczone będzie danie.