W dzisiejszych czasach grillowanie nie musi się odbywać wyłącznie podczas trwania ciepłych miesięcy. Dzięki takim urządzeniom jak grille kontaktowe można to robić przez cały rok. Wyjaśniamy, dlaczego warto zainwestować w taki sprzęt i czym się kierować przy jego wyborze.
Grill kontaktowy na cały rok
Zakup opisywanego urządzenia to doskonały pomysł na prezent dla każdego miłośnika grillowania. Dzięki niemu ulubione potrawy nie muszą być przygotowywane w ogrodzie lub na działce, ale w domu albo mieszkaniu. W odróżnieniu od swojego klasycznego odpowiednika na węgiel grill kontaktowy nie wydziela substancji zanieczyszczających środowisko naturalne.
Można go postawić w każdym miejscu, w którym jest dostęp do gniazdka elektrycznego. Warto zaznaczyć, że dania przygotowywane na takim grillu są mniej tłuste niż w przypadku tradycyjnych modeli. Dzięki temu potrawy pozostają smaczne, a poza tym wywierają lepszy wpływ na zdrowie i kondycje. Grill na prąd sprawdzi się wśród studentów wynajmujących pokój na stancji lub w akademiku. Jego zakup zwalnia z konieczności nabywania kuchenki indukcyjnej lub gazowej.
Zalety grillów kontaktowych

Grill kontaktowy to urządzenie umożliwiające przygotowywanie wielu ciekawych potraw. W zależności od indywidualnych preferencji mogą to być kurczaki, wołowina, zapiekanki lub tosty. Ponadto taki sprzęt daje możliwość przyrządzenia wielu pysznych wegańskich potraw, na przykład szaszłyków. Tego typu urządzenia nie wymagają stosowania specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych, dzięki czemu ich utrzymywanie w czystości nie sprawia większych problemów. Są niedrogie w codziennej eksploatacji, a przygotowywanie posiłków z ich użyciem nie wiąże z tworzeniem się bałaganu.
Jak wybrać grill kontaktowy?
Wybierając grill kontaktowy ze sklepu (np. tutaj) należy zwrócić uwagę na kilka aspektów, a najważniejsze z nich to:
- moc – większa moc oznacza szybsze przygotowywanie posiłków. Jej wartość może się wahać od 500 do ponad 1500 W.
- możliwość regulowania temperatury – grill powienien dawać możliwości dostosowywania poziomu gorąca do wymagań poszczególnych potraw. Temperatura powinna się wahać w zakresie od 150°C do 250°C.
- posiadanie programów – niektóre grille dają możliwość wybierania automatycznych programów, na przykład do przygotowywania kurczaka lub ziemniaków.
- bezpieczeństwo – grill powinien być wyposażony w antypoślizgowe nóżki i nienagrzewający się uchwyt.
- design – powinien być dopasowany do aranżacji zastosowanej w danej kuchni.
- powierzchnia grillowania – większa pozwala na przygotowywanie dużej ilości jedzenia za jednym zamachem.