Główne zalety patelni żeliwnych

Patelnia żeliwna używana była już od wielu lat przez matki, babcie czy nawet prababcie. Z czasem została wyparta przez patelnie teflonowe, ale teraz znów powraca do łask. Na czym polega jej fenomen?

Przewodnictwo ciepła

Patelnia żeliwna pozwala na równomierne rozprowadzenie ciepła po całej jej powierzchni. Wolno się nagrzewa i wolno stygnie, co sprawia, że potrawy smaży się na niej w zupełnie inny sposób niż na patelni aluminiowej, której temperatura równie szybko wzrasta co spada.

Uniwersalność

Tego rodzaju patelnie doskonale sprawdzą się przy każdym typie kuchenki – ogniowe, gazowe, ceramiczne czy indukcyjne – każda z nich przystosowana jest do patelni żeliwnej. Dodatkowo materiał pozbawiony jest chemicznych dodatków, a to z kolei sprawia, że podczas smażenia smak potraw nie zmienia się.

Trwałość

Patelnia żeliwna wystarczy na całe lata. Co więcej, z upływem czasu staje się nawet coraz lepsza. Sekret tkwi w jej impregnacji – im dłużej jest impregnowana, tym lepsze są jej właściwości. To zupełne przeciwieństwo patelni teflonowych, które z czasem znacznie tracą na użyteczności i w końcu nadają się już jedynie do wyrzucenia. Dobra patelnia żeliwna może być nawet zakupem na całe życie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *