Gastronomiczne zamrażarki skrzyniowe– niezbędne w każdym lokalu

Skrzyniowa zamrażarka to rodzaj urządzenia przeznaczonego do przechowywania produktów wymagających niskiej, ujemnej temperatury. Modele przeznaczone do użytku w gastronomii zapewniają niezawodne działanie i oferują sporo przestrzeni na mrożonki.

Czym są zamrażarki skrzyniowe?
Zamrażarka o konstrukcji skrzyniowej to urządzenie dedykowane do mrożenia produktów spożywczych, aby przedłużyć ich trwałość. Tego typu sprzęt często stosowany jest także w lokalach gastronomicznych, by przechowywać surowce oraz gotowe dania.

Skrzyniowa budowa zamrażarki powoduje, że posiada ona sporą pojemność. Wewnętrzne przegrody ułatwiają przechowywanie. Sprzęt może mieć także własne oświetlenie.

Najważniejsze parametry:
• rodzaj drzwi – pełne albo przeszklone
• pojemność – od 140 litrów do nawet ponad 400 litrów
• temperatura mrożenia – zwykle od -14 stopni Celsjusza do -28 stopni Celsjusza
• wymiary – ważne przy dopasowaniu urządzenia do miejsca jego przechowywania
• oświetlenie zamrażarki skrzyniowej – ułatwia korzystanie
• dodatkowe funkcje – alarm wzrostu temperatury, szybkie mrożenie, systemy odprowadzania wody przy rozmrażaniu, rzadsze rozmrażanie, kółka do łatwego przemieszczania

Jaką zamrażarkę skrzyniową wybrać?
Dobra zamrażarka skrzyniowa dla gastronomii powinna być pojemna, wytrzymała oraz niezawodna, aby znajdujące się w niej produkty były skutecznie chronione przed nagłym rozmrożeniem i zepsuciem. Warto więc zapoznać się z różnymi ofertami, by wybrać tę najkorzystniejszą!