Garnek rzymski – co w nim przyrządzać?

Sztuka kulinarna wymaga używania różnego rodzaju naczyń i akcesoriów, dzięki którym można sprawić, że smak zwyczajnych potraw jest naprawdę zachwycający. Co prawda, do przygotowania pysznych dań trzeba jedynie odpowiednich składników i odrobiny finezji, jednak właściwe gadżety i naczynia również są niezwykle przydatne. Jednym z takich naczyń, które mają naprawdę ogromny wpływ na smak potrawy, jest niezwykle popularny w ostatnich latach garnek rzymski. Naczynie to jest polecane na wielu blogach, wśród kucharzy amatorów, jak i kucharzy profesjonalistów. Jaka więc tajemnica skrywa się za tym niezwykłym naczyniem?

Garnek rzymski – jakie potrawy?

garnek rzymski stosowany często w kuchniNajczęściej poleca się przygotowywać w tym naczyniu mięso. Dzięki porowatej strukturze gliny zarówno drób, jak i inne rodzaje mięsa po przyrządzeniu są kruche, soczyste i naprawdę pyszne. Zaś ich powierzchnia jest pyszna i chrupiąca. Dzieje się tak dzięki temu, że podczas korzystania z garnka rzymskiego w kuchni nie stosuje się oleju. Wnętrze naczynia zwilża się jedynie wodą, która ma naprawdę dobroczynny wpływ na przygotowywane potrawy.

Wśród innych potraw, które można przygotować w tym naczyniu, można jeszcze wymienić ryby, risotto, chleb, zapiekanki (w tym również warzywne), a także lasagne.

Zalety naczynia

Dzięki temu, że garnek rzymski nie wymaga naoliwienia przed przyrządzaniem potrawy, dania, które są w nim przygotowywane są z całą pewnością zdrowsze niż te przygotowywane metodą tradycyjną.

Dodatkowo garnek rzymski świetnie nadaje się także do podawania gotowej już potrawy. Zazwyczaj naczynie to jest pięknie zdobione w różne ciekawe wzory i posiada rustykalny wygląd, dzięki czemu może być elementem, który doda uroku stołowi podczas posiłku. Nie bez znaczenia jest również jego piękny, gliniany kolor.

Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego, warto wypróbować to naczynie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *